Här drar miljonerna iväg för Region Norrbotten: "Inte oväntat"

Regionen sparar in på hyrpersonal – samtidigt innebär fler fast anställda läkare och sjuksköterskor att kostnaderna för egen personal ökar med flera hundra miljoner.
Strategin tär just nu på ekonomin.
– Produktionen behöver öka, säger Ulrika Sundquist, regiondirektör på Region Norrbotten.

Frågan är när kalkylen ska gå ihop? "Vår strategi är att ytterligare försöka minska inhyrd bemanning", säger Ulrika Sundquist, regiondirektör på Region Norrbotten.

Frågan är när kalkylen ska gå ihop? "Vår strategi är att ytterligare försöka minska inhyrd bemanning", säger Ulrika Sundquist, regiondirektör på Region Norrbotten.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2025-03-22 05:00

230 miljoner kronor.

Så mycket har Region Norrbotten kapat i kostnader för inhyrd personal 2024, jämfört med 2023. En minskning med 72 årsarbetare. Det är i linje med den strategi som Region Norrbotten arbetar efter.

– Vi har gjort ett jobb med att successivt minska behovet av inhyrd personal, säger Ulrika Sundquist.

Men den kostnaden är bara en del i det ekonomiska pusslet. För i samma veva har regionen valt att anställa egen personal i högre utsträckning, vilket också är tanken.

LÄS MER: Kostnaderna för hyrpersonal har sjunkit med 90 miljoner

Den egna bemanningen har ökat med 317 fler medarbetare, mestadels vårdpersonal, (292 årsarbetare) 2024, jämfört med 2023.

Kostnaderna för inhyrd personal minskade med nästan en tredjedel, 29 procent under förra året. Samtidigt som den egna bemanningen står för drygt hälften av kostnadsökningen; 55 procent.

– Vi gör det här för att vi behöver ha en hållbar bemanning för att kunna utföra den vård som behövs i Norrbotten. Vi behöver säkerställa en hållbar kompetensförsörjning över tid. Det är också viktigt i beredskapsperspektiv, om det blir kris eller krig, att vi har medarbetare med den kompetens vi behöver, säger Sundquist.

Att de egna personalkostnaderna har ökat med 439 miljoner är inget konstigt, enligt regiondirektören.

– Det är inte oväntat eftersom vi har ökat så pass mycket med egna medarbetare och vi har gjort personalsatsningar, som exempelvis dubblerad ersättning för arbete på obekväm arbetstid, säger hon.

Egen bemanning ska medföra mer vård, och minska kostnader för inhyrd personal och inköpt vård utanför länet.

Mer vård ska kunna utföras på hemmaplan. Men under 2024 minskade produktionen i vården på flera håll i Norrbotten. Bland annat minskade operationskapaciteten i Sunderbyn med tolv procent. Fler patienter stod i kö till operation under exempelvis augusti månad jämfört med året innan. Antal vårdtillfällen på kliniker minskade och likaså besök till hälsocentraler.

Norrbottens-Kuriren har rapporterat om att en operationssal stängdes på Sunderby sjukhus.

LÄS MER: En operationssal stängdes på Sunderbyn: "Vi har inte personal"

Det offensiva arbetet med att minska inhyrd personal kräver att egen personal rekryteras, och att produktionen i vården går upp.

Så beskriver regiondirektören det.

– Med fler medarbetare ska vi kunna utföra mer vård i Norrbotten men under 2024 påverkades produktionen av bytet av journalsystem, den blev inte så hög som vi hade önskat. Det är fortfarande inte helt problemfritt, det påverkar vår produktion, säger Ulrika Sundquist.

undefined
Fler operationer behöver utföras i Luleå och Norrbotten framöver, om strategin ska hålla hela vägen.

Tillbaka till den ekonomiska kalkylen. På sista raden finns hur mycket kostnaderna förändrats 2024 jämfört med 2023. Det handlar om 803 miljoner kronor, eller 7,7 procent. Det är så mycket kostnaderna ökade på ett år. 2023 var den siffran uppe i 18 procent.

Båda siffrorna är för höga, enligt Region Norrbotten själva. De vill helst att kostnadsförändringen ska stanna på tre-fyra procent.

Hur ska ni nå det?

– Det är ett arbete som pågår hela tiden. Vi jobbar i alla verksamheter med att ha en tillgänglig produktion men minska kostnaderna, säger hon och ger ett exempel på hur regionen lyckats göra energibesparingar i fastigheter och därigenom lyckats sänka kostnader. 

Det kan också handla om att vården ska vara med tillgänglig digitalt eller hitta nya arbetssätt.

LÄS MER: Operationssal har åter öppnats på Sunderby sjukhus

Regiondirektören är tydlig med att effekten av det breda arbetet behöver börja visa sig, till exempel att fler operationer kan utföras på plats i länet.

– Produktionen behöver öka i alla våra verksamheter och det behöver ske redan i år. Vi har öppnat fler operationssalar, det är en sådan åtgärd vi gör med en ökad bemanning för att säkerställa fler operationer, säger Ulrika Sundquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!