LULEÅ
Från och med denna termin var det meningen att gymnasieeleverna i Luleå kommun skulle få personliga datorer i skolan. Det upphandlade företaget Atea i Växjö var beredd att leverera enligt en uppgjord kravspecifikation. Men så upptäckte en nätverkstekniker på Luleå kommuns it-kontor att nätverkskorten hade för liten kapacitet. Leveransen måste stoppas i sista sekund.
– Korten i de datorer vi har beställt klarar inte den koncentration av datorer som kommer att finnas i gymnasiebyn , förklarar Stefan Wikén , ansvarig för den it-pedagogiska utvecklingen i gymnasiet.
Det handlar om cirka 2.500 datorer och därutöver alla personliga smarta telefoner och surfplattor. Om alla använder nätverket samtidigt kommer det inte att fungera.
Tidigast i slutet av november räknar man med att gymnasieeleverna ska få sina datorer. Förutom förseningen innebär det också en fördyring.
– Själva nätverkskortet kostar någon hundralapp, men sedan ska varje nätverkskort bytas, vilket kanske tar mellan fem och tio minuter. Multiplicera det med 2.500, så blir det ju en del pengar.
Än är det inte klart om Luleå kommuns egna it-tekniker kan byta korten eller om det måste ske hos leverantören i Växjö.
– Man måste vara certifierad för att försäkringar och sådant ska gälla och vi vet inte än om vi får göra det själva.
Hur påverkar förseningen gymnasieskolan?
– Det får lite olika konsekvenser på olika program. Det finns vissa delar av gymnasiebyn där man har planerat undervisningen efter att det ska finnas datorer Det blir bökigt för dem och en press på lärarna.
Eleverna på vård- och omsorg, teknik- samt naturprogrammet har redan sedan tidigare haft personliga datorer. De som går i årskurs två och tre kommer att få behålla sina gamla datorer, medan eleverna i årskurs ett blir utan tills vidare.
Men även om det är besvärligt är lärarna vana att kunna hantera problem som dyker upp på ett bra sätt, betonar han.
– Vi får inte göra en katastrof av det här. Vi har ju klarat oss utan datorer i skolan i hundratals år.
Det som i nuläget finns att tillgå är vagnar med gemensamma datorer, så kallade nomader.
– Men de börjar bli slitna. Vi hade ju utgått från att vi inte skulle behöva använda dem mer, så vi har inte bytt ut dem.
ulrika. vallgarda@kuriren.com