Fem kilo amfetamin i Luleås studentkvarter – fyra män misstänks

Polisen gjorde ett jättebeslag av narkotika i studentkvarteren på Porsön.
Totalt rör det sig om cirka fem kilo amfetamin, motsvarande drygt en miljon kronor i gatuvärde. 
Fyra män i 25-30-årsåldern häktades under måndagen.  

"Vi går igenom mobiltelefoner och annat i den tekniska utredningen nu. Sen ska narkotikan analyseras närmare, inte minst gällande dna eller fingeravtryck", säger kammaråklagare Joseph Ricken.

"Vi går igenom mobiltelefoner och annat i den tekniska utredningen nu. Sen ska narkotikan analyseras närmare, inte minst gällande dna eller fingeravtryck", säger kammaråklagare Joseph Ricken.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2025-03-17 16:53

Nyheten i korthet

  • Polisen i Luleå beslagtog fem kilo amfetamin, värderat till över en miljon kronor, i studentkvarteren på Porsön.
  • Fyra män i åldern 25-30 år greps och häktades på sannolika skäl för grovt narkotikabrott.
  • Åklagaren antyder att narkotikan troligen kommer från kriminella nätverk i södra Sverige. Åtal ska vara väckt senast 14 april.

Klockan var vid 21-tiden förra torsdagen när polisen slog till mot adressen på universitetsområdet i Luleå. I bostaden hittades stora mängder narkotika. 

Fyra män greps och anhölls, en av dem skriven på den aktuella adressen, och under måndagen häktades samtliga på sannolika skäl (den starkare misstankegraden) för grovt narkotikabrott.   

– Totalt rör det sig om cirka fem kilo amfetamin samt viss annan narkotika också, bland annat hasch, säger kammaråklagare Joseph Ricken. 

Varför skedde tillslaget där och då?

– Det kan jag inte gå in på. 

undefined
"Vi går igenom mobiltelefoner och annat i den tekniska utredningen nu. Sen ska narkotikan analyseras närmare, inte minst gällande dna eller fingeravtryck", säger kammaråklagare Joseph Ricken.

Några av de fyra häktade männen, som är i 25-30-åldern, finns i polisens belastningsregister sedan tidigare, bland annat rörande ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. 

– Vi går igenom mobiltelefoner och annat i den tekniska utredningen nu. Sen ska narkotikan analyseras närmare, inte minst gällande dna eller fingeravtryck, säger Joseph Ricken.  

Kammaråklagaren konstaterar att narkotikan ofta härrör från de kriminella nätverken i södra Sverige när det rör sig om så pass stora beslag av amfetamin.

– Vi har en ganska stor tillströmning av amfetamin till länet nu även om vi ser ännu tydligare förändringar gällande kokainet, säger Joseph Ricken. 

undefined
Ett gram amfetamin är värt cirka 200 kronor, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) från 2023.

Samtliga fyra män förnekade brott vid häktningsförhandlingarna, men tre av dem medgav mindre narkotikainnehav.     

– Han förnekar att han har gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott, bestrider att det föreligger sannolika skäl och även häktningsyrkandet. Han har ingen med det grova brottet att göra och medger endast ringa narkotikabrott, inget annat, säger Carolina Holmberg, en av de fyra misstänkta männens försvarsadvokater, som ville se sin klient försatt på fri fot.

Åtal ska vara väckt senast 14 april.

Noterbart är att amfetamin, precis som annan narkotika, har sjunkit i värde på senare år, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) från 2023. 

– 2023 kostade amfetamin omkring 200 kronor per gram, vilket är mindre en fjärdedel av prisnivån för 35 år sedan om man tar hänsyn till inflationen, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN.

undefined
"Han har inget med det grova brottet att göra och medger endast ringa narkotikabrott, inget annat", säger Carolina Holmberg, en av de fyra misstänkta männens försvarsadvokater
Gripen, anhållen, häktad

När ett brott har skett börjar polisen göra en brottsutredning. Den kallas förundersökning.

Gripen: Polisen kan gripa dig om de misstänker att du har begått ett brott. En gripen person har rätt till försvarare. 

Anhållen: Åklagaren kan besluta att anhålla dig om det anses viktigt för utredningen. Om du blir anhållen är du inlåst i en cell, dock högst i tre dagar. Senast klockan tolv den tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller komma till domstolen.

Häktad: Åklagaren kan även begära att du som misstänkt ska häktas, vilket bestäms av domstolen. Den som på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Åtalad: När brottsutredningen är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol, vilket innebär rättegång i domstol. Om den som är misstänkt erkänner ett mindre allvarligt brott kan åklagaren i stället utdöma böter, så kallat strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!