Fem krogar i länet planeras

Närmast öppnar hon Harrys pub och restaurang i Luleå. Mari Wigren, 32, har mer på gång.
- Planen är att ha fem restauranger i länet.

NÄSTE KONKURRENT. Mari Wigren valde koncept med omsorg. "Sportbar och nattklubb ramlade bort på grund av att Johan Isaksson fyller ut det", säger hon.

NÄSTE KONKURRENT. Mari Wigren valde koncept med omsorg. "Sportbar och nattklubb ramlade bort på grund av att Johan Isaksson fyller ut det", säger hon.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2011-05-07 06:00

Restaurangerna ska drivas med varierande koncept från kedjan Harrys pubar, med ett 40-tal serveringar i landet. I Luleå får Harrys premiär i september i lokaler vid Storgatans gångstråk.

- Ja, vi öppnar i höst om allt går i lås, säger Niclas Möller, vice vd i restaurangkedjan Harrys pubar.

Bortom Allstar
I Luleå blir det konceptet pub och restaurang.

- Sportbar och nattklubb ramlade bort på grund av att Johan Isaksson fyller ut det. Jag vill inte in i den fajten. Jag har pratat med många om vad som saknas i Luleå och vad folk vill ha. Och jag har jobbat via Facebook, det fungerar väldigt bra. Lokalerna vi tittat på är på 380 kvadratmeter och vi är överens, vi börjar bygga om i augusti, säger Mari Wigren. Stommen bland gästerna kommer att ligga i åldern 25 plus, bedömer hon.

Fram till nyligen har hon drivit Harrys på Dundret i Gällivare. Lokalerna är små och säsongen begränsad. Sannolikt tar företagarna Emmoth över lokalerna, berättar hon. Möblemanget från Harrys är redan flyttat till Luleå, för att användas där.

I Gällivare ska Harrys och Mari Wigren framöver ha lokaler på flera hundra kvadratmeter i samhällets centrum. Det blir pub, stor restaurang och underhållning samt konferensdel som går att göra om till scen.

- Förhandlingar om lokalerna pågår, säger Mari Wigren.

Boden
Boden är också aktuellt, då med sportbar innehållande pub, restaurang och nattklubb.

- I Boden blir det mycket sport och viss del underhållning, allt från trubadur till band. Det saknas sportbar i Boden.

Inom två år ska verksamheterna på nämnda orter vara igång, enligt Mari Wigrens plan. Koncepten är olika beroende på orternas utbud och efterfrågan.

Längre fram ska Mari Wigren öppna Harrys på ytterligare två platser i Norrbotten.

- Där har jag inte valt orter ännu. Många talar om möjligheterna i Piteå och Haparanda, jag tycker inte de är intressanta.

Mari Wigren är från Vasa i Finland. Hon har bott i Norge, bosatte sig i Sverige för åtta år sedan och har varit med om driften av Harrys i Umeå, berättar hon.

- Jag är utbildad kock i Finland. När vi rekryterar märker jag att kraven i kockutbildningen inte är lika hårda i Sverige som i Finland.

Om allt faller på plats ska hon alltså driva fem restauranger i Norrbotten.

- Att öppna en verksamhet är en utmaning, och när du gjort det vill du göra mer.

Finansieringen sker bland annat via bank och tidigare vinstpengar, uppger hon.

Framöver släpper Mari Wigren mer eller mindre rollen kring köket och tar mer av ledande ansvar.

Driften i restaurangerna, som sker via franchiseavtal med Harrys pubar, ska ske genom bolaget Kocken & Assistenten. Ägare där är utöver Mari Wigren även bland andra Råneåbon Mikael Åkerström, nu bosatt i S:t Petersburg.

I Norrbotten finns Harrys också i Arjeplog. Där är inte Mari Wigren med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om