Feriejobb i Luleå hotas

En följd av att regeringen dragit in pengar till arbetsmarknadsåtgärder blir att kommunerna måste betala kostnaderna. Om pengar finns.
Feriejobben åt skolungdomar i Luleå hotas nu.

LULEÅ2007-02-23 06:00
Trots hotet om att jobb uteblir tillhör Luleå kommun de kommuner som har det gott ställt ekonomiskt. Kommuner med sämre ekonomi kan behöva vidta mer drastiska åtgärder än Luleå.
Bakgrunden är att förra regeringen sjösatte åtgärder för sysselsättning där en modell var plusjobben. Arbetslösa skulle få arbeta inom offentliga sektorn som resurser och öka möjligheterna till fast jobb i senare skede. Det fanns även andra typer av särskilda insatser för sysselsättning.
Nya regeringen beslutade klippa banden till sådana åtgärder. De personer som till exempel fått plusjobb skulle få slutföra dem men inga nya skulle få komma in.

Nya bud
Förra veckan beslutade regeringen att ta tillbaka pengar från kommunerna till handledare för plusjobb. För Luleå kommun fattas därmed fem miljoner kronor, uppger kommunalrådet Yvonne Stålnacke. För kommunerna totalt handlar det om 600 miljoner kronor.
- Förutsättningarna är ändrade. Hela kommunsektorn tycker att det är avtalsbrott. Kommunerna har ju tecknat avtal med länsarbetsnämnden där de här jobben ingår. Jag hoppas Kommun- och landstingsförbundet driver frågan. Det staten lägger ut ska den finansiera, säger Yvonne Stålnacke.
För att ro paketet med plusjobb samt vuxenutbildning, åtgärder för ungdomar och feriearbete i land fattas omkring 20 miljoner kronor för Luleå kommun.

Greja en del
- Vår ambition är att fullfölja plusjobben. Vi måste titta på det, säger Yvonne Stålnacke. Fem miljoner till till att bekosta handledare ska alltså fram.
Kommunen fick mer pengar över på budgeten 2006 än förväntat. Där finns resurser. Men om det får bli lösningen uttalar inte Yvonne Stålnacke.

Klipper
I går ordnades Sommarjobbens dag i Luleå och Lennart Renberg, arbetsmarknadsförvaltningen berättade att det ifjol sysselsattes 1.560 ungdomar i feriejobb några veckor vardera. Därtill behövs parkpersonal och gruppledare. Socialförvaltningen behöver mycket folk till omsorg och vård. Jobben måste utföras. De andra jobben är mer illa ute.
- Politikerna måste säga hur vi ska hantera det här. Förvaltningen kan inte gå 20 miljoner back. Mitt tips är att vi får köra i år igen men de måste bestämma. Möjligen klipper vi en årskurs från feriejobben, funderade Lennart Renberg.
Feriejobben utlovas vanligtvis till elever i nionde året på grundskolan och gymnasieelever i ettan och tvåan. De yngsta ligger sämst till för feriejobb.
- Vi har inget svar på det här i dag, underlaget vi begärt fram måste hanteras politiskt, säger Yvonne Stålnacke.
Läs mer
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1444205&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">Tusentals sommarjobb i potten</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om