Fika på franska i Ersnäs

I Sörbyarna huserar en fransk volontär som bakar fondant au chocolat.Bakom detta döljer sig en historia om utbyte över gränserna.

FULLT HUS. Ett soldattorp är inte stort så stugan fylldes av bybor sugna på fika och franskt utbyte av erfarenheter.

FULLT HUS. Ett soldattorp är inte stort så stugan fylldes av bybor sugna på fika och franskt utbyte av erfarenheter.

Foto: Anders Köjs

Luleå2013-07-09 22:04

Michael Dangin är 22 år och kommer från den lilla byn Noviant i nordöstra Frankrike. Han bor just nu i byarna Antnäs, Alvik och Ersnäs, detta genom den internationella volontärorganisationen EFS.

De tre Sörbyarna har startat ett samarbete med Novaint döpt till ANEA efter byarnas initialer. Ordförande är Elaine Blomqvist.

– Det är en vänortsförening och tanken är att vi ska utbyta volontärer, säger hon.

Idén kommer från Sven Persson och en ung kvinna från byn har redan vistats i Noviant och ytterligare en ska i väg i höst.

Michael Dangin reste i motsatt riktning i maj och ska stanna i fyra månader. Under den tiden hinner han bo i åtta olika familjer och arbeta som volontär..

– Just nu är jag på Myrorna och tidigare har jag arbetat på en förskola i Ersnäs, förklarar han på hygglig engelska.

Och för att underlätta utbytet mellan svenskt och franskt arrangerar ANEA ett franskt café i Soldattorpet i Ersnäs.

– Vi kommer att ha det tre tisdagar och detta är första gången. Michael har bakat franska fondanter i choklad, förklarar Elaine Blomqvist.

Torpet är fyllt av bybor och Michael Dangin cirkulerar runt borden och talar med gästerna. Han berättar att receptet på fondant au chocolat fick han av sin syster som studerar till bagare.

Han stortrivs i Sverige förklarar han.

Vad är svårast här?

– Hm, man äter så annorlunda. Inte maten i sig men man äter tidigt och på oregelbundna tider. Hemma äter vi alltid middag halv åtta, säger han.

Det bästa då?

– Ljuset, det blir aldrig mörkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om