Goda smaker och bra fokus på råvarorna, var juryns bedömning efter att de smakat på hans vinnande meny.
Vägen till framgångarna i köket, började när han gick restaurangskola i Luleå. Det var inte hans förstahandsval och i början tyckte han att det var tråkigt.
– Jag kämpade och fortsatte, fast jag inte tyckte om det. Till slut märkte jag att jag hade talang. Du kan aldrig veta vad som är din grej, förrän du provar, säger han.
I matlagningen är det råvarorna som är Filip Larssons huvudfokus. Han lagar mat enligt filosofin "ordentligt hantverk ger goda rätter."
– Det ska vara vällagat. Det går inte att bara "kasta ihop" maten. Ge det tid och gör allting ordentligt, för då sitter smakerna, säger han.
I bedömningen var det hans kökshantverk som utmärkte sig – kunskapen och färdigheterna som krävs för att tillaga maten effektivt och kreativt i köket.
I tävlingen mötte han sex andra unga kockar från hela landet.
– Jag lyckades behålla lugnet, när alla andra var stressade. Det tror jag är min framgångsfaktor, säger Filip Larsson.
När han sedan fick kliva fram som segrare i tävlingen, reagerade han med chock.
– Jag kunde inte ta in det. De tyckte att min dessert hade det lilla extra, och att jag presterade jämt i alla rätter.
Hans matlagning har nu tagit honom hela vägen till Istanbul, för där väntar nämligen världsfinalen i Årets unga kock. På plats har han ingen aning om vad det blir för mat han ska laga. De blir tilldelad varsin matkasse, och ska sedan komponera en meny.
Till vardags jobbar han som kock på en restaurang i Stockholm. Även hemma lagar han ofta mat.
– Ibland lägger jag ner tid på att laga en god middag hemma, andra dagar kan jag nöja mig med en Korvstroganoff, säger han.
Tävlingen Årets unga kock arrangeras av Chaîne des Rôtisseurs, gastronomiska sällskap. Där tävlar unga kockar som är verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs i drygt 80 länder
Kravet är att kockarna inte ska ha hunnit fylla 27 år.