Filip, 21, är "Årets unga kock": Åker till Istanbul

I början tyckte han att matlagning var tråkigt. Nu är Filip Larsson från Luleå en vinnare i köket.  
Han lyckades imponera på juryn och vann "Årets unga kock" 2025. 
Det var mer än bara smakerna som utmärkte honom i tävlingen.
– Jag blev chockad och kunde inte ta in det, säger Filip Larsson.

"Juryn tyckte att min dessert hade det lilla extra, och att jag presterade jämt i alla rätter", säger Filip Larsson som år Årets unga kock.

"Juryn tyckte att min dessert hade det lilla extra, och att jag presterade jämt i alla rätter", säger Filip Larsson som år Årets unga kock.

Foto: Chaine des Rotisseurs

Luleå2025-06-04 13:14
  • Filip Larsson, 21, från Luleå vann ”Årets unga kock” 2025 med fokus på råvaror och hantverk. Juryn hyllade hans jämna prestation och unika dessert.
  • Trots en trög start i restaurangskolan upptäckte Filip sin talang.
  • Nu väntar världsfinalen i Istanbul, där han ska skapa en meny från en okänd matkasse.

Goda smaker och bra fokus på råvarorna, var juryns bedömning efter att de smakat på hans vinnande meny. 

Vägen till framgångarna i köket, började när han gick restaurangskola i Luleå. Det var inte hans förstahandsval och i början tyckte han att det var tråkigt. 

– Jag kämpade och fortsatte, fast jag inte tyckte om det. Till slut märkte jag att jag hade talang. Du kan aldrig veta vad som är din grej, förrän du provar, säger han. 

I matlagningen är det råvarorna som är Filip Larssons huvudfokus. Han lagar mat enligt filosofin "ordentligt hantverk ger goda rätter."

– Det ska vara vällagat. Det går inte att bara "kasta ihop" maten. Ge det tid och gör allting ordentligt, för då sitter smakerna, säger han.

Filip Larsson under ett av tävlingsmomenten.
Filip Larsson under ett av tävlingsmomenten.

I bedömningen var det hans kökshantverk som utmärkte sig – kunskapen och färdigheterna som krävs för att tillaga maten effektivt och kreativt i köket. 

I tävlingen mötte han sex andra unga kockar från hela landet. 

– Jag lyckades behålla lugnet, när alla andra var stressade. Det tror jag är min framgångsfaktor, säger Filip Larsson.

När han sedan fick kliva fram som segrare i tävlingen, reagerade han med chock. 

– Jag kunde inte ta in det. De tyckte att min dessert hade det lilla extra, och att jag presterade jämt i alla rätter. 

Fick ta emot medalj och diplom. "Jag blev chockad", säger han.
Fick ta emot medalj och diplom. "Jag blev chockad", säger han.

Hans matlagning har nu tagit honom hela vägen till Istanbul, för där väntar nämligen världsfinalen i Årets unga kock. På plats har han ingen aning om vad det blir för mat han ska laga. De blir tilldelad varsin matkasse, och ska sedan komponera en meny.

Till vardags jobbar han som kock på en restaurang i Stockholm. Även hemma lagar han ofta mat. 

– Ibland lägger jag ner tid på att laga en god middag hemma, andra dagar kan jag nöja mig med en Korvstroganoff, säger han. 

Tävlingen Årets unga kock arrangeras av Chaîne des Rôtisseurs, gastronomiska sällskap. Där tävlar unga kockar som är verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs i drygt 80 länder

Kravet är att kockarna inte ska ha hunnit fylla 27 år.         

Den vinnande menyn
En av rätterna som Filip Larsson lagade.
En av rätterna som Filip Larsson lagade.

Förrätt
Stekt gös med blåmusselsås, inkokt vit sparris, purjolök, ramslökssparris

Huvudrätt
Stekt flapsteak med amadine och Västerbottensostkräm, stekt grön sparris, ramslöksmajonnäs, puffad quinoa och skysås

Dessert
Varm bryntsmörkaka med inkokt rabarber, rabarberkompott, rostad Valhorna Ivoire-choklad och yoghurtkräm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!