Firar med föräldrar för att förhindra fyllefest

På många av Luleås grundskolor firar avgångsklasserna med vuxna. Allt för att undvika att firandet går snett.

Hemligt. Fyra avgångselever på Tunaskolan får fira skolavslutning på hemlig ort, arrangerat av föräldrarna. Detta får att undvika farorna med felaktigt firande på stan. Petra Mallfors, Julia Agurell Blid, Linnea Eriksson och Olivia Edman undrar vart det bär hän.

Hemligt. Fyra avgångselever på Tunaskolan får fira skolavslutning på hemlig ort, arrangerat av föräldrarna. Detta får att undvika farorna med felaktigt firande på stan. Petra Mallfors, Julia Agurell Blid, Linnea Eriksson och Olivia Edman undrar vart det bär hän.

Foto: Andreas Walitalo

Luleå2015-06-11 06:00

De som firar avslutning av gymnasiet har bal, champagnefrukost och studentflakskortege att vänta. Plus en del annat. I grundskolan är läget ett annat, där varierar firandet från skola till skola.

På Tunaskolan är det sedan en rad år föräldrarna som ser till att eleverna inte firar fria från vuxen översyn. Anna Forsmark har barn både i nian och åttan.

– Vi åker till hemlig plats i kväll. Vi gör det för att förebygga att inte eleverna går ut och festar. I fjol var det Strömsundsgården och året innan Klubbviken, säger hon.

Forsmark säger att det är hennes första år som examensarrangör och en sak har hon lärt sig.

– Vi måste vara jättetidiga med bokningen, det var fullt på många ställen, säger hon.

Kvällen arrangeras i samverkan med Tuna fritidsgård och sponsras av områdesgruppen. I många år har Tunaskolan firat examen på torsdagar men i år är det fredag som gäller. Därmed kommer examensfesten en kväll för tidigt vilket inte uppmärksammades i tid.

– Nej och det måste vi prata om till nästa år. I min värld är det ju fredag som blir riskkväll nu, säger Anna Forsmark.

Tuna fritidsgård har personal med på utflykten, det berättar Mattias Johansson där.

– Vart man åker är en överraskning för eleverna. Sedan äter vi gott och ordnar lite lekar och tävlingar tillsammans, säger han.

Avgångseleverna Julia Agurell Blid, Petra Mallfors, Olivia Edman och Linnea Eriksson försöker pumpa honom på resmålet. De hoppas på Klubbviken.

– För var ju inte bra i fjol, myggigt och trist, säger Julia Agurell Blid som kollat upp saken med förra årets nior.

De är förväntansfulla utan att förvänta sig mycket. Eleverna berättar att de ordnat en egen grillfest för säkerhets skull och att de gärna fått vara med och bestämma programmet.

– Vi vill spela brännboll. Eller i alla fall rösta om vad vi ska göra, säger Linnea Eriksson.

De uppmanar Mattias Johansson att ge lite ledtrådar och se till att det tas med ordentligt med spelutrustning för kubb och annat.

– Hur är stället på en skala ett till tio, undrar de?

– På er skala, en trea, svarar Mattias Johansson rått.

Skolan inte är inblandad förklarar rektor Markus Hedström.

– Nej, detta är föräldrarnas grej, helt och hållet. Men vi vill också ha så lite spring på stan som möjligt dessa kvällar så allt som motverkar det är bra, säger han.

Hedström är nöjd om eleverna är på plats klockan tolv på fredag för sin examensceremoni.

- Det är vad som gäller enligt centrala direktiv, säger han.

Det är inte alla skolor som följer det. Under årens lopp har de flesta skolor skaffat sig egna traditioner för examen. Att föräldrar arrangerar middagar och utflykter med niorna är vanligt på fler skolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om