Fisk på egen risk

Falska fiskar och farliga fiskar - avslöjandet av fiskfusket på Luleås krogar väcker reaktioner. Ricinoljefisken escolar seglar inte bara under falsk flagg - den måste också tillagas på ett särskilt sätt.

LULEÅ2008-09-25 06:00
I gårdagens Kuriren berättade vi att en del fiskar som serveras på Luleås näringsställen inte är vad som anges på menyerna. Det är miljökontoret i Luleå som slår larm om detta, de har bland annat funnit hajmal serverad som sjötunga.Hajmal, eller pangasius, är i och för sig en utmärkt matfisk men kostar bara en tiondel av vad äkta sjötunga kostar.Escolar är en annan fråga, den saluförs ofta i matbutiker och restauranger som smörfisk vilket är fel. Till skillnad från andra smörfiskar kan escolar, eller ricinoljefisk som den kallas på svenska, orsaka diarré och andra problem om den inte behandlas på rätt sätt.En krögare i Luleå tar kontakt med Kuriren sedan han läst onsdagens artikel och berättar:- Escolar måste tillagas på rätt sätt, den ska hettas upp till minst 60 grader. Men det är ju detsamma med kyckling.Krögaren, som vill vara anonym, medger att han serverar escolar som smörfisk men förnekar kunskap om att detta skulle vara förbjudet. - Den säljs ju som frozen oilfish av grossisterna. Oljefisk är väl ett annat namn. Men den är inte farlig att äta, inte rätt tillagad. Jag och mina kockar vet detta mycket väl, säger krögaren.Som dock är tveksam till att det blir fler ricinoljefiskar på den egna krogen.- Det är egentligen synd att sånt här händer, vi svenskar äter för lite fisk och för oss krögare är det svårt att hitta bra och billig råvara. Det är lax och strömming i stort sett. Så när det kommer nya och fina fiskarter så är det tråkigt att det blir så här, säger han.Det ska tilläggas att den som letar fram information om just escolar får finna sig i att få en del motsägelsefulla besked. På nätet hittar man allt från recept på "läcker escolar" till omdömen som "helt olämplig som matfisk".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om