Fjärrvärme ersätter elström

I år ansluts 400 hus i Luleå till fjärrvärmen.I hög grad är det direktverkande elström som tidigare använts för uppvärmning av husen och alltjämt utgår bidrag för den typen av skifte.

LULEÅ2007-06-11 01:45
Det var förra regeringen som sjösatte ett bidrag motsvarande 30 procent av kostnaden, fast maximalt 30.000 kronor, till den som byter ut elradiatorer mot alternativ uppvärmning. Även bidrag till att byta ut oljepannor kom att inrättas.

Länsstyrelserna samlar upp ansökningarna och norrbottningarna har varit aktiva.

- Omkring 1.500 har sökt bidraget för att byta ut direktverkande el. Där finns fortfarande möjlighet att få bidrag. Det går ut sista december 2010 men om det finns pengar till dess vet jag inte. För att byta ut olja gick tiden för att söka bidrag ut den första mars i år. Omkring 500 har sökt, alla får inte bidrag, summerar Monika Norlin, länsstyrelsen i Norrbotten, läget för norrbottniska hushåll.

Enligt Daniel Eriksson, fjärrvärmechef inom Luleå Energi fram till i dagarna, har bidraget haft en viss betydelse inför skiftet från elström till fjärrvärme. En minst lika påskyndande faktor har varit hög driftkostnad för elström. Men oljepannorna har folk i huvudsak gjort sig av med tidigare, bedömer han.

Några år bort
I centralorter i Norrbotten är det fjärrvärme som gäller för uppvärmning av husen. Luleå Energi har genom åren byggt upp ett nät som samlar omkring 8.000 kunder, därav 7.000 villakunder och 1.000 ägare av hyreshus, kontor, skolor, sporthallar, daghem eller kommersiella lokaler.

- Det finns en vision om 10.000 kunder inom några år, säger Daniel Eriksson.

I år ska ytterligare omkring 400 fastigheter i Luleå kopplas samman med fjärrvärmenätet.

Det är ingalunda något rekord. Stomnätet är redan draget genom Luleå. Bland nytillkomna kunder märks därför de som får en ny chans att koppla in sig på befintliga stomnätet. Bland de nya kunderna finns också nybyggen, där ett hyreshus räknas som en kund fastän det finns många hushåll där.

Områden med kompletteringar i år är Lulsundet, Bergviken, Östermalm, Östra Skurholmen, Bredviken, Örnäset och Lövskatan.

Utöver anslutningar till fjärrvärmen planeras en värmeanläggning med pellet för uppvärmning av skola, sporthall med flera kommunala fastigheter i Antnäs.

Följer efter
För åren som kommer planeras komplettering med anslutningar till fjärrvärme enligt följande:

2008: Mjölkudden, Notviken, Gammelstad, och Gûltzaudden

2009: Hertsön, Porsön och Svartöstaden

2010: Hammaren och Södra Sunderbyn

2011: Björkskatan, Lerbäcken och Västra Skurholmen

Även övriga kommuner i Fyrkanten bygger ut sina fjärrvärmenät. Exempelvis Piteå Energi, som har 2.000 kunder. Bolaget ska i år ansluta över 300 fastigheter.

Älvsbyn kommer efter det här året att ha omkring 850 villakunder, plus de stora fastigheterna i centralorten. Kuriren har nyligen berättat att Boden Energi planerar för utbyggnad åren framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om