"Flyget är en föregångare"

Flygskatten är fel väg att gå. I stället ska teknikutveckling, globala överenskommelser och beskattning av flygets bränsle minska klimatpåverkan. Det anser Niklas Nordström (S).

Niklas Nordström är övertygad om att teknikutveckling och andra beskattningsmetoder kan hjälpa till att göra flyget mindre klimatvidrigt.

Niklas Nordström är övertygad om att teknikutveckling och andra beskattningsmetoder kan hjälpa till att göra flyget mindre klimatvidrigt.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-06-26 05:00

Luleås kommunalråd är även ordförande i intresseorganisationen Svenskt flyg och har profilerat sig som den kanske främste motståndaren till den nya flygskatten.

Han anser att flygbranschen redan tar ett stort ansvar, till exempel genom att betala landningsavgifter till statliga flygplatser. Därför tycker han inte att diskussionen om flygets befrielse från koldioxid- och energiskatt är särskilt relevant.

– Inget annat trafikslag bär kostnaden för infrastrukturen helt själv. Väg, järnväg och andra har statliga stöd. Flyget bär det själv, säger Niklas Nordström.

Han kallar debatten "märklig".

– Man kan inte ha perspektivet att straffbeskatta ett visst trafikslag. Att bygga järnväg är enormt klimatbelastande. Självklart ska alla trafikslag vara med i klimatomställningen och det är flyget, säger han och nämner bland annat det europeiska systemet med handel av utsläppsrätter.

– Flyget är en föregångare.

På vilket sätt?

– Genom att man deltar i handel med utsläppsrätter och har skrivit på globala överenskommelser. Det finns inget annat trafikslag som gjort det.

Niklas Nordström tycker också att flygskatten slår orättvist mot regioner som Norrbotten, där flyget är det enda möjliga transportmedlet för den som vill ta sig till exempelvis Stockholm på bara några timmar.

– Flyget är vår kollektivtrafik. Man tar det trafikslag man behöver för sitt ändamål och syfte. Hemma i Luleå promenerar jag mellan merparten av mina möten, men till Stockholm är det flyget som gäller.

Inte heller på sträckor som Stockholm–Göteborg, där det betydligt mer klimatvänliga tåget är tidsmässigt konkurrenskraftigt gentemot flyget, tycker Niklas Nordström att flyget ska begränsas.

– Ingen politisk fråga. Det måste människor avgöra själva.

Men klimatet då?

– Ändå en praktisk fråga. Man utgår från att flyget kommer se ut som i dag, men det gör det ju inte. Vi har redan inblandning av biobränsle och det kommer rapporter om hur man testar elhybridplan. Tekniken ger oss svar på framtiden. Om tågen fungerar kommer man välja tåg.

Jordens befolkning och fler blir en del av den medelklass som reser mycket och står för stora klimatutsläpp. Resandet kommer att öka – och så måste det få vara, tycker Niklas Nordström. Minskad tillväxt ser han inte som en lösning.

– Ett väldigt sorgligt sätt att se på det hela. Samhället utvecklas när människor reser och möts, både privat och i affärer. Det har världen blivit bättre tack vare och så ska vi fortsätta. Sedan ska vi med teknikutveckling se till att det sker på ett sätt som är bra för klimatet. Förbud kommer inte vara svaret, det skulle människor aldrig acceptera.

Han ser gärna att flyget klimatbeskattas, men i sådana fall via bränslet och de faktiska utsläppen.

I dag omöjliggörs beskattning av flygbränsle av den internationella överenskommelsen Chicagokonventionen, som undertecknades 1944. Det är en överenskommelse Nordström vill förändra.

– Det är ditåt vi kommer gå och jag tycker det är den vägen man ska få. Det straffar ut gammal teknik och dåliga bränslen och får effekt på riktigt.

Samtidigt är en klimatneutral flygsektor långt borta. Utsläppen får större effekt på hög höjd och den faktorn finns kvar även med biobränsle. Elflyg testas, men utvecklingen befinner sig på ett tidigt stadium.

– Vi kommer fortfarande ha fordon på väg och i luften som drivs med fossila bränslen. Att ta fram biobränsle i en sådan omfattning funkar inte och det uppstår andra konflikter med mineraler som ska tas fram till batterier. Men utsläppen kommer minska och det är så man måste tänka.

Den här texten är en del av vår artikelserie "Flygets pris", där vi granskar flyget och dess klimatpåverkan.

Fakta Svenskt flyg

I sammanställningen ingår alla regionråd, kommunalråd och kommunchefer i Norrbotten. Dessutom ingår regiondirektören Veronika Sundström, förre landshövdingen Sven-Erik Österberg och länsrådet Johan Antti, som var vikarierande landshövding under våren.

De flygresor som avses är de som gjorts i tjänsten under perioden januari 2017 till mars 2018. Privata resor, eller resor som betalats av andra organisationer än den egna, finns inte med i sammanställningen.

För länets riksdagsledamöter och de norrbottniska ministrarna Peter Eriksson (MP) och Sven-Erik Bucht (S) har vi inte kunnat få tag på heltäckande underlag och därför ingår de inte i sammanställningen.

Niklas Nordström är det kommunalråd i länet som flyger mest, med 32 enkelresor mellan januari 2017 och mars 2018. "Luleå är den största kommunen, så det låter väl rimligt", säger han.

En intresseorganisation som företräder det kommersiella flyget och flygindustrin i Sverige. Medlemmar är Luftfartsverket, Svenska regionala flygplatser, Saab, GKN aerospace, Swedavia och Svenska flygbranschen, som är bransch- och arbetsgivareförbund för flygbranschen.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) är ordförande i Svenskt flyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om