Flygskatten – så funkar den

Sedan den 1 april finns en flygskatt som tas ut på alla kommersiella resor som avgår från Sverige. Varje såld biljett beskattas med upp till 400 kronor.

Flygskatt tas ut med mellan 60 och 400 kronor per resa, beroende på destination.

Flygskatt tas ut med mellan 60 och 400 kronor per resa, beroende på destination.

Foto: Johan Nilsson/TT

Luleå2018-06-25 06:00

Flygskatten är från början ett initiativ från Miljöpartiet, som tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har bedrivit en lång kamp för att införa skatten. Redan under Göran Perssons (S) regering, som hade ett budgetsamarbete med MP och V, beslutade riksdagen att införa en flygskatt, men den revs upp av den borgerliga regeringen som tillträdde hösten 2006 och hann aldrig verkställas.

I den budget regeringen presenterade förra hösten fanns skatten återigen med, men i reducerad form efter påtryckningar från Alliansen och Sverigedemokraterna. Enligt det ursprungliga förslaget, som presenterades förra sommaren, skulle resor inom i stort sett hela Europa beskattas med 80 kronor per biljett, resor till USA, Kanada och delar av Afrika och Asien med 280 och långresor, exempelvis till Thailand, med 430 kronor.

Nu gäller i stället 60, 250 respektive 400 kronor. Dessutom har regeringen lovat att avsätta 120 miljoner för att kompensera regionala och lokala flygplatser i Norrland och på Gotland. Skatten ska årligen inbringa ungefär 1,8 miljarder till statskassan.

Flygskatten har varit föremål för en het politisk debatt. Inför valet i höst har Alliansen lovat att riva upp flygskatten, eftersom partierna tycker att den skadar den ekonomiska tillväxten och dessutom inte har tillräcklig klimatnytta.

Samtidigt går Miljöpartiet till val på att höja den. Vid MP:s kongress i maj krävde Grön ungdom att skatten skulle dubblas, men kongressen valde att inte specificera hur stor höjningen ska vara.

Fakta

Flygskatt tas ut med 60, 250 eller 400 kronor per flygbiljett, beroende på resans längd. För barn under två år tas ingen flygskatt ut. Passagerare som ankommit till en flygplats i Sverige för att fortsätta med ett annat plan inom 24 timmar är inte heller föremål för flygskatten.

Prisexempel 1: En affärsresenär tar morgonflyget från Kiruna till Stockholm för att gå på konferens. På eftermiddagen dagen därpå flyger hon tillbaka till Kiruna. Då får flygbolaget betala totalt 120 kronor i flygskatt: 60 kronor för utresan och lika mycket för hemresan.

Prisexempel 2: En familj med två vuxna och två barn över två år ska resa till Mexiko med direktflyg från Luleå. Då tas 400 kronor i flygskatt ut för varje passagerare: totalt 1 600 kronor. För hemresan betalas ingen flygskatt, eftersom skatten endast avser resor från svenska flygplatser.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om