Kallis Luleå är drivande i planeringen av en större kallbadanläggning i centrala Luleå. Den eventuella etableringen ligger en bit fram i tiden men redan i dag har föreningen en aktiv verksamhet via sin isvak och bastu på Oscarsvarv.
Vägen till en permanent anläggning går i tre faser och det är fas två som föreningen tar sikte på nu. Stärkt av det rådande intresset för kalla bad vågar föreningen satsa.
– De senaste två månaderna har vi fått fler medlemmar och bastubokningar jämfört med samma period förra året. Det är kul att intresset fortfarande ökar, säger Pontus Wikström.
För att ta nästa steg är det nu på gång en uppgradering på Oscarsvarv.
Föreningen siktar nu på en bastu med omklädning, totalt cirka 30 kvadratmeter, som placeras på en nästan 5 meter bred och 20 meter lång betongbrygga. Planen är att betongbryggan ska ligga vid sidan av den lilla strand där isvaken finns i dag.
– Även om det skulle gå fantastiskt bra med att få politiker och andra beslutsfattare att vilja satsa på ett riktigt kallbadhus i Luleå är processen ändå så att ingenting kan vara på plats förrän tidigast om fem år, eller gissningsvis om sju år. Till dess behöver vi möta intresset som finns kring kallbad och att våra medlemmar får en högre kvalitet på badupplevelsen, säger Pontus Wikström.
Om allt går enligt plan kan den nya anläggningen vara klar redan kommande vintersäsong.
– Vi har inte riktigt pengar till hela finansieringen ännu men vi är så optimistiska så vi kanske drar igång flytbryggeprojektet, som vi har finansiering för, och sen hoppas vi att vi får ihop till det andra också, säger Pontus Wikström.
Arkitekten Hans Walloschke, styrelsemedlem i både Kallis Luleå samt bastuakademien där han har titeln bastuarkitekt, har ritat den nya anläggningen.
Byggnaden efterliknar den gamla hustypen vagnslider, en tvådelad byggnad med en skjutport i mitten. På ena sidan av öppningen ligger bastun och på den andra omklädningsrum. Den nya bastun skulle värmas av el vilket innebär att den som bokar kan ha en varm bastu redan från start och hanteringen av ved minskar.
Fortfarande återstår en del praktiska saker att reda ut, som ett tidsbegränsat bygglov.
– Vi har ansökt om markanvisning och har pratat med Länsstyrelsen och Örjan Spansk, kommunekolog, och de ser inga hinder. Nu väntar vi på att Luleå kommuns exploateringsavdelning ger oss grönt ljus, säger Hans Walloschke.
Fördelarna med att ha en flytande anläggning är flera, enligt Hans Walloschke. Ett varierande vattenstånd blir inte längre en begränsande faktor eftersom både vaken och bryggan följer med i variationerna. Det blir även en direkt nedgång från bryggan till vaken, till skillnad från i dag där den badande får gå från omklädning och bastu och ut på isen. För att säkerställa ett jämnt djup och säkert badande vill föreningen ha ett undervattensgolv i vaken, ett golv som går att fästa i betongbryggan. Det finns även plats på bryggan för att placera den vedeldade bastu som föreningen använder sig av i dag.
– Då får vi en kapacitet på 20 till 25 personer samtidigt, säger Hans Walloschke och fortsätter:
– Kallbadet kan användas både vinter och sommartid. Sommartid är det fortfarande bad och bastu och sedan finns sandstranden bredvid så det blir win-win.