Hon är ekonomichef för Arbetsförmedlingen i Sverige. Karin Leth menar att nya regler har gjort att den upphandling som gjordes 2010 får en del märkliga konsekvenser.
- Tanken var att helheten skulle bli billigare för staten men då fanns det ingen maxgräns. Det finns det i dag och då är det givetvis mer intressant för den enskilde att få ned priset, säger hon.
Billigare bidragsfritt
Maxgränsen för bidraget är 20.000 kronor, blir flytten dyrare får den enskilde betala resten. Som Kuriren kunde berätta i gårdagens tidning skulle Anna-Karin Marklund betala 27.000 (hela flytten kostade 47.000) ur egen ficka för en flytt från Karlstad till Luleå. Hon valde då att avstå från bidraget och Arbetsförmedlingens flyttfirma och ordna flytten själv. Den kostade då henne 19.000 kronor.
- Visst är det så att vissa flyttningar kan bli dyra, det kan bli stora skillnader i det enskilda fallet. Vi har tittat en del på avtalet och skulle vi göra upphandlingen i dag hade vi gjort den annorlunda, säger Karin Leth.
Hon berättar vidare att upphandlingen också fördyrades av höga krav vid upphandlingen.
- Vi ställer långtgående krav på miljö, på utbildningen av förarna och på ergonomin, säger Leth.
Granskas i höst
I dag ansvarar Kammarkollegiet för statens upphandlingar och avtal. Som Kuriren berättade i går ska avtalet om bohagstransporter (som det officiellt heter) granskas i höst. Arbetsförmedlingen kommer också att utvärdera avtalet innan det förlängs vilket ska ske om ett år.
Göran Nilsson är chef för Arbetsförmedlingen i norra Norrland.
- När jag såg vilka dramatiska prisskillnader som angavs i artikeln så kollade jag med några handläggare och de bekräftade att detta förekommer. Vi har ju inget med upphandlingen av avtalet att göra men som skattebetalare kan man ju bli lite bekymrad, säger han.
Under 2011 betalade Arbetsförmedlingen ut 11,9 miljoner kronor i flyttbidrag.