Anledningen är den tilläggsbudget med stora besparingar som klubbades tidigare i vår.
– Investeringsbudgeten är krympt rejält och nu måste vi fundera på vad vi ska göra och i vilken takt, säger Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör.
Grunden är att kommunen vill förtäta och rymma mer i stadshuset, och på sikt göra sig av med lokaler utanför stadshuset för att spara pengar.
Bland annat har man gjort en utredning om att skapa en så kallad aktivitetsbaserad arbetsplats, vilket innebär att medarbetarna inte har fasta rum och platser utan att man jobbar från vilken ledig plats som helst.
En av tankarna har varit att flytta upp det nyskapade kundcentret från källaren till bottenvåningen.
– Detta är dock avslutat och nedlagt. Vi befinner oss i lite av en limbo nu, säger Anna Lindh Wikblad.
Klart sedan tidigare är att stadsbyggnadsförvaltningen i mars 2020 flyttar till Södra hamn och de lokaler där bland annat arbetsförmedlingen verkat. Förvaltningen är i dag utspridd på tre olika platser; fyra våningar i stadshuset, Midgårdsvägen och Logementet på Kronan.
– Vår verksamhet i stadshuset och på Midgårdsvägen ryms i Södra hamn. Delar av Logementet ska också in där. Sedan kan det bli så att annan verksamhet i Logementet flyttas till Lumire, om VA-driften bolagiseras, säger Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef.
Ett aber i Södra hamn är parkeringsmöjligheterna.
– De blir betydligt färre än vi har i dag så det är ett problem som vi tittar på, säger Wiklund Wårell.
Fyra våningar i stadshuset frigörs hur som helst. Lokalerna på Midgårdsvägen ägs av Diös och tillhör de som kommunen vill lämna på sikt. Planerna har tidigare varit att använda lokalerna i samband med ombyggnationen i stadshuset, efter att de lämnats av stadsbyggnadsförvaltningen. Bland annat har kommunstaben varit aktuell för flytt dit. Om och i så fall när detta blir verklighet är oklart.
Ännu fler bollar är i luften i det komplicerade pusslet.
Enligt uppgift till Norrbottens Media är kommunens huvudspår att den högstadieby som planeras i centrum ska förläggas till gamla lasarettets lokaler, det vill säga där barn- och utbildningsförvaltningen (buf) och socialförvaltningen i dag huserar.
Vilket i sådana fall innebär att de verksamheterna måste flytta.
Men uppgiften dementeras av Wiklund Wårell.
– Det finns inget huvudalternativ. Vi tittar på alla befintliga lokaler i dagsläget och för en kontinuerlig dialog med buf, säger hon.