Folkets röst avgjorde – så blir Hertsöns nya skola

Det blir ingen storskola på Hertsön. En ny skola för årskurs 4–9 ska byggas på samma plats som den gamla. Folkets röst har vägt tungt i vågskålen.

Ett snabbt men samtidigt väl avvägt beslut. Så beskriver Emma Engelmark (S) beslutet att bygga en ny skola för årskurs 4-9 på Hertsön. Nämnden är enig. Till höger Arne Nykänen (C).

Ett snabbt men samtidigt väl avvägt beslut. Så beskriver Emma Engelmark (S) beslutet att bygga en ny skola för årskurs 4-9 på Hertsön. Nämnden är enig. Till höger Arne Nykänen (C).

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2021-10-07 11:53

Den bilden gav barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S) när lösningen för Hertsön presenterades på torsdagen.

– De dialoger som vi har hållit med vårdnadshavare har gett oss väldigt mycket. Man är nöjd med verksamheten och vill behålla den som den ser ut i dag. Hertsön har också en genomtänkt och väl fungerande skolstruktur som vi vill bevara. Allt detta har vi tagit fasta på, sade Engelmark.

Beslut att bygga en ny skola, som även innefattar en ny sporthall, ska tas i nämnden före jul. Stadsbyggnadsförvaltningen har tidigare beräknat kostnaden till 118 miljoner kronor. Att renovera den befintliga, fuktskadade skolan hade kostat 156 miljoner. Den nya skolan ska invigas under 2024.

undefined
Lösningen för Hertsöskolan presenterades vid en presskonferens där Tomas Aronsson (S), Thomas Söderström (L), Sana Suljanovic (M) och Emma Engelmark (S) deltog.

Skolan byggs för ungefär 400 elever, alltså likvärdig storlek med dagens, men med möjlighet till flexibla lösningar för att utöka elevantalet, bland annat med tanke på det nya bostadsområdet Hertsöheden som ska byggas.

En samordningsvinst skapas genom att man bygger en gemensam lösning för kök och matsal med den närliggande Svedjeskolan (F–6).

– Köket i Svedjeskolan är i stort behov av renovering. Sedan behöver vi tänka på att matsalen ska ligga nära de yngre barnen och att vi säkrar tillgängligheten, sade Engelmark.

undefined
Hertsöskolan ska rivas och en ny skola byggas på samma plats.

Ett av alternativen som utretts är en skola för F–9 på upp till 1000 elever där alla Hertsöns och Lerbäckens elever samlas. En utredning har visat att hyreskostnaderna skulle bli lägre.

– Men vår bedömning blev att en skola för 4–9 är det mest hållbara, både ur ett pedagogiskt och ett ekonomiskt perspektiv. En F–9-skola hade krävt ännu större investeringar. Nu kan vi också fatta ett snabbt beslut och sedan flytta fokus till de andra skolor som nu utreds, sade Sana Suljanovic (M), andre vice ordförande.

Barn- och utbildningsnämnden är enig i frågan.

undefined
Dialogen med föräldrarna vägde tungt för beslutet, enligt Emma Engelmark (S).

– Det här är precis vad vi ville se. För vår del har resultatet i folkomröstningen varit vägledande. Medborgarna har sagt att de inte vill ha centralisering och stora skolor, sade Thomas Söderström (L).

– Hertsön är ett välplanerat område för skolstrukturen. Det var viktigt att värna för oss, sade Arne Nykänen (C).

Beslutet att behålla skolstrukturen på Hertsön innebär att kommunen står inför tunga investeringar i befintliga skolbyggnader de närmaste åren. En utredning har visat att Ängskolan, Svedjeskolans paviljong och tre av förskolorna behöver åtgärdas inom fem år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!