Folkfesten: Trummor, flaggor, tutor och ramsor

3000 personer hejade fram Northlands basketdamer till seger mot Norrköping på lördagskvällen i en kokande arena.
– Det var jobbigt för hjärtat. Vilken upphämtning de gjorde, säger Erik Lovén som såg matchen med dottern Saga.

Glada Gladanflickor. "Det här är lulåe när de spelar som bäst", konstaterar Hanna Nilsson (till höger) och väninnan Felicia Larsson, efter Northlands vinst mot Norrköping.

Glada Gladanflickor. "Det här är lulåe när de spelar som bäst", konstaterar Hanna Nilsson (till höger) och väninnan Felicia Larsson, efter Northlands vinst mot Norrköping.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2014-04-12 22:11

Erik Lovén från Luleå brukar gå både på basket och hockey, men publiktrycket den här kvällen slår allt, slår han fast. De sista sekunderna av matchen står i princip hela publiken upp och skriker av glädje och temperaturen i arenan närmar sig 30 grader.

– Det som är unikt med basket är att hela hallen hakar på. På hockeyn är det mest klacken som lever om – det är svårare att få igång den sittande publiken.

På främsta raden sitter Gunvor Kohkoinen, 72 år, från Övertorneå och har knappt tid att byta ett ord med Kuriren.

– 18 hemska sekunder kvar, säger hon andlöst och släpper inte spelarna med blicken.

Hon har själv har spelat basket i Allsvenskan på 1960-talet i föreningen Polcirkeln, Övertorneå – föreningen som började med basket i Norrbotten, berättar hon.

Nu kan hon konstatera att hennes gamla tränare Lasse Aaros barnbarn spelar i Norrköping. Men det hindrar henne inte från att heja på Northland.

När slutsignalen går jublar hon.

– Tjejerna gör det som inte killarna i Norrbotten gjort i år, varken i basket eller hockey! Det är bra!

En av de som står upp på läktaren och klappar är Maria Modig. Hon har en tröja med nummer 9, vilket har sin naturliga förklaring i att hon är mamma till Frida Modig i Northland.

– En spännande match med mycket känslor. Frida fick inte spela idag, men laget är helt otroligt bra! utbrister hon när slutsignalen går.

"Den vita klacken", ett stort gäng utbytesstudenter vid LTU som fastnat för Luleås dambasketlag, ledde publiken matchen igenom med trummor, flaggor, tutor och en outsinlig repertoar av sånger och hejarramsor.

– Före matchen var vi säkra på att vinna, men sedan blev det komplicerat ett tag. Nu känns det fantastiskt att de vann, säger RubénSuleja, ledare för klacken, efteråt.

Några har valt att följa matchen på tv-skärmar som är utplacerade högst upp i baren. Där står Mårten Ericsson – den enda personen från Norrköping som syns till. Han har själv spelat basket i Norrköpings ungdomsbasketförening, men bor sedan många år tillbaka i Luleå. Och hejar på Luleå.

– Om man bor i en stad så hejar han på laget i den stad man bor i, säger han glatt leende.

Ett antal lokala politiker deltar också i basketfesten. Politikerparet Thomas Olofsson (F) och Nina Berggård (V) är riktiga basketentusiaster, som sett många av säsongens matcher, och gläder sig nu tillsammans åt guldet.

– Äntligen! utropar Nina Berggård.

– Vilken grej efter alla dessa år! Att elitidrottare levererar guld till vår kommun – det är jättekul, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Basketflickorna Felicia Larsson, 16 år, och Hanna Nilsson, 18 år, från Gladan Basket sammanfattar lördagskvällen: Nervöst, spännande och bra.

– Det här är Luleå när de spelar som bäst, säger Hanna Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om