För få föds för folkökning

Inflyttningen ökar men antalet norrbottningar minskar ändå.
- Det räcker inte med jobb, det krävs kvinnor i 20-30-årsåldern också, säger Anna-Karin Nylin, SCB.

Luleå2012-05-10 06:00

Fler flyttar till Norrbotten men det föds allt färre i länet. Det leder i sin tur till att Norrbottens län fortsätter att minska sin befolkning, siffran för årets första kvartal är minus 123.

Under första kvartalet flyttade det 47 personer fler till länet än ifrån. Flera kommuner visar positiva flyttsiffror; Luleå, Kiruna, Arvidsjaur, Boden, Gällivare och till och med Överkalix. Men när det gäller reproduktionen har läget försämrats, minus 179 är nettot mellan nyfödda och avlidna (minus 99 samma kvartal 2011). Endast två kommuner, Luleå och Kiruna, kravlar sig nätt och jämt över nollstrecket.

Det innebär sammantaget att länets befolkning fortsätter att sjunka och att det endast är Luleå, Kiruna och Arvidsjaur som kan visa på en ökad befolkning. Boden, som hade plus 88 samma period förra året, minskar till exempel med sju personer nu.

Jobb räcker inte
Och experterna är överens, det räcker inte med högkonjunktur och nya jobb för att vända trenden.

- Alla de som kommer till gruvorterna och jobbar och bor på husvagnscampen, skriver de sig på orten också? Om inte så finns de inte i folkräkningen, de betalar inte ens kommunalskatt. Och de har sina barn någon annanstans, säger Eva Andersson, docent i kulturgeografi på Stockholms universitet.

Hon studerar befolkningsförändringar och flykten från glesbygden, en global trend som förefaller ödesbestämd.

Heta fläckar
- Men det finns så kallade hot spots även i norra Sverige, små geografiska områden där det sker en tillväxt trots att det inte ska vara det. Vi försöker titta på varför, vad har de platserna som skapar tillväxt? berättar Andersson.

I Norrbotten nämner hon Luleå, Piteå (Fyrkanten) och Kiruna som "hot spots". För att vara attraktiva för inflyttning måste orterna erbjuda arbeten, utbildning, goda kommunikationer med storstäder, god levnadsmiljö och samhällsservice.

- Men det räcker inte som förklaring, det finns ju platser som kan erbjuda allt detta men som ändå inte blomstrar, säger Eva Andersson.

Högkonjunktur med fler lediga jobb räcker inte för att vända utvecklingen, det visar det som sker i Norrbotten. Anna-Karin Nylin, demograf på SCB, ser främst två orsaker

Kvinnor
- Det krävs kvinnor i 20-30-årsåldern också. Och sedan måste de som flyttar in också folkbokföra sig på orten. Bosätter man sig kommer även familjebildning och födelsetalen att öka, säger hon.

Professor Bo Malmberg arbetar på samma universitet med samma frågor. Han menar dock att det inte finns anledning att vara alltför pessimistisk.

- Det har vänt för Norrbotten i åldersgruppen 20 till 69 år, den har börjat öka efter 2009. Länet lyckas upprätthålla sin aktiva befolkning trots att det är så många ungdomar som lämnar, det gör ju att det inte ser alldeles mörkt ut, säger han.

Malmberg pekar på 50-talisterna som en "nyckelgrupp för ekonomisk utveckling" och berättar att Norrbotten avviker från övriga landet med höga födelsetal under 1950-talet.

- Ni har gott om 50-talister vilket är bra. Och en återflyttning av folk över 65 år vilket man inte ska förakta, de är ett viktigt tillskott då de ofta har god ekonomi, säger han.

Till sist övriga län i norr; Västerbotten visar minus fyra, Jämtland plus 34 medan Västernorrland minskar med 157 invånare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om