För skärpt lagstiftning

- Ibland måste lagstiftningen gå före opinionen!
Ulrica Åström är inte främmande för skärpt lagstiftning för att motverka diskrimineringen av invandrare på den svenska arbetsmarknaden.

LULEÅ2006-09-18 06:00
Kurirens artikelserie om diskriminering av människor med utomnordisk bakgrund har fått många att reagera.
Bland dem Ulrica Åström.
Hon arbetar som projektledare på Mötesplats Luleå mot diskriminering. Det är Röda korset som står bakom verksamheten som finns på 21 olika platser i landet. I maj startade man verksamheten.

Lagstiftning måste gå före
Ulrica Åström arbetar engagerat för att motverka diskriminering som har sin grund i etnicitet, kön, sexuell läggning och funktionshinder genom att försöka synliggöra den och medvetandegöra frågan hos människor som därigenom tvingas att ta ställning i frågan.
Hon stöttar enskilda som vill driva diskrimineringsfall, ger juridisk hjälp, bistår med information, och är ute bland företag och hos myndigheter och verk för att prata om ämnet.
Hon är inte främmande för att skärpa arbetslagstiftningen när det gäller diskriminering. En fråga som hon verkligen brinner för.
- Ibland måste lagstiftningen gå före opinionen. Och så är det i det här fallet, säger hon.
Hon tillägger:
- Det är en så viktig fråga för ett arbete betyder så mycket, inte minst för en person med invandrarbakgrund. Att diskrimineras från arbetsmarknaden leder till ett socialt och ekonomiskt utanförskap, vilket är förödande för integreringen i samhället.
- Man skulle bland annat kunna införa antidiskrimineringsklausuler vid offentliga upphandlingar liknande de certifikat som finns gällande miljö. Man kan från kommuner, landsting och så vidare välja att inte handla tjänster och produkter av företag som inte är certifierade vad gäller diskriminering.

Resursslöseri
Ulrica Åström tycker att diskrimineringsproblematiken också borde tas upp i skolan och att det borde ingå i olika utbildningar, inte minst juristutbildningar.
Hon tycker att det är resursslöseri som många gör sig skyldiga genom att inte anställa personer med annan kulturell bakgrund.
- Man ser bara det negativa. Man hör att personen bryter ­istället för att tänka att vad bra med en som kan många språk. Man ser en "utländsk" utbildning istället för en "internationell" utbildning. Man ser inte styrkan med en som har erfarenhet från olika kulturer och styrkan att få en personal med mångkulturell bakgrund, säger hon bestämt.

Omedveten diskriminering
Ulrica Åström vill få upp fördomarna på bordet och vi-och-de-attityderna - och slå sönder attityderna.
"Det är, sorgligt nog, ett historiskt faktum att privilegierade grupper sällan avstår från sina privilegier frivilligt."
Orden ovan är Martin Luther Kings och hon tycker att det är sorligt att det fortfarande gäller.
- Men det handlar ju inte bara om att inte vilja släppa ifrån sig makt. Det handlar också om rädsla för det främmande och ofta om en omedveten diskriminering, säger Ulrica Åström.
Bilderna heter Rödakorset1 och Röda korset 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om