Förändrad stadsbild efter gymnasiebyn

De kommer tidigt i vintermörkret, som lämmeltåg eller en och en.
Gymnasiebyn har förändrat stadsbilden i Luleå, och att vara i city är inte fel.
- Man kan gå på stan, säger gymnasieeleven Emma Boman.

LULEÅ2006-12-18 06:00
Det är skillnad på att vara gymnasieelev och universitetsstudent i Luleå.
De förstnämnda upplever stadspulsen, de andra håller till på den gamla havsbottnen på Porsön, där universitet står och där studentbostäderna finns i närheten.
- Har man hål så kan man gå på stan och typ fika eller göra annat, säger Erika Blom, elev i nya gymnasiebyn.
- Vi kommer oss inte ner på stan annat än att gå eller åka buss, fast det kostar ju. Men det är mysigt att vara här ute, det blir en bra gemenskap. Inte som i Stockholm, där jag har kompisar och där de som går utbildningar är utspridda, säger Marlene Holm, universitetsstudent.

Shopping och fika
Förmodligen tänkte inte skol- och stadsplanerarna på det när nya gymnasiebyn planerades - eller så var det en världslig sak, som Karlsson på taket säger - det här med att gymnasieelever nu genomlever citylivet, med shopping och fikakulturen, i den mån slantarna räcker.
Eleverna kommer från två håll, en del kliver av vid gymnasiebyn, andra vid busshållplatserna vid Smedjan. De senare vandrar genom stan vid åttatiden på morgonen och det är här lämmeltåget, som köpmännen kallar det, uppstår. Kring lunchtid är de på gång igen, liksom när skolan slutar.

Nära till stan
Emma Boman bor i Klöverträsk och normalt tillhör hon de som kliver av vid gymnasiebyn. Den här dagen blev det Smedjan och stadsvandring till skolan.
- Jag gick i Bergnäset första året. Det var bra, det är större rum men det är en äldre skola. Skulle du till stan fick du ta bussen eller gå. Då är det här bättre, man kan gå på stan. Det är många som gör det, de tittar i affärer och en del går ut mest för att inte behöva vara i skolan hela dagen, säger hon.
Det är bra att ha allt på samma ställe, anser Jenny Alatalo, som just klivit av vid Smedjan. Kompisen Erika Blom säger att det är många som brukar gå omkring i stan, vid tillfälle.

Eget samhälle
Ute på Porsön finns skåningarna Kamilla Prevolnik, från Landskrona, och Marlene Holm, från trakten av Malmö. Som många andra studenter bor de på Porsön.
- Det blir som ett eget samhälle, beskriver Marlene Holm.
I Malmö är det nära till allt, beskriver hon.
Kamilla Prevolnik tycker att det är rätt bra busstrafik från Porsön in till stan. Ska man handla är det dit du får åka, resonerar de.

Bra studiemiljö
Politikern Erika Josbrant var tidigare studentkårsordförande i Luleå.
- Det är nog ganska bra att universitetet inte ligger i stan. På så vis träffar studenterna varandra mer och får en bra studiemiljö. De flesta väljer att bo nära universitetet för att ha boende och studier nära. Det finns en studentstadsgrupp ihop med kommunen. Den har försökt jobba med LLT och Lulebo. Jag tror inte att många klagar på förbindelserna till stan. Börjar du gymnasiet har du tidigare levt i ditt bostadsområde och jag tror att många tycker det är kul att komma till något nytt och större. Nu dessutom i själva stan, ­reflekterar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om