Förberedda om våldet kommer

Närvaron av våldsbejakande extremism ökar i Norrbotten, precis som i övriga landet. Nu bygger länsstyrelsen nätverk med hjälp av de nationella samordnarna.

Anna Carlstedt, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. I bakgrunden en bild från Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i september.

Anna Carlstedt, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. I bakgrunden en bild från Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i september.

Foto: Adam Ihse/Ida Folkesson

Luleå2017-11-08 13:12

Den 1 januari 2018 startar det nationella Centret mot våldsbejakande extremism upp. Centret, som kommer att vara anslutet till Brottsförebyggande rådet, och dess uppgifter, har modellerats fram under ett tre år långt projekt där bland andra Anna Carlstedt, nationell samordnare, ingår.

– I starten uttryckte Säkerhetspolisen att de kände sig väldigt ensamma i den här frågan. Nu är de en av 18 myndigheter som kan arbeta tillsammans i frågan.

Carlstedts önskan är att centret ska bli en resurs för landet kommuner.

– Jag tänker att det skulle behövas ett nationellt kompetensteam som kan ge stöd till enskilda kommuner, eftersom det är omöjligt för varje liten kommun att ha beredskap för något sådant här, säger hon.

Våldsbejakande extremism är än så länge inte vanligt i Sverige, men fenomenet ökar i omfattning.

– Framförallt ser vi ökade aktiviteter från högerextrema miljöer. Men det är ganska lätt att se att dessa ökar eftersom de är väldigt noga med att beskriva detta själva. När det gäller vänsterautonoma våldsbejakande grupperingar som till exempel AFA så vet jag inte hur det ser ut här, men de brukar ofta börja röra på sig lagom till valår.

– Islamistiska extremister är svårare att kartlägga. De jobbar på ett helt annat sätt och vill inte synas. Men enligt SÄPO ökar även deras närvaro i Sverige, säger Carlstedt.

Nu hoppas Carlstedt att Norrbotten ska bygga nätverk för att kunna samarbeta och förbereda sig i frågor kring extremistiskt våld.

– Norrbotten sticker inte ut, som Värmland, Dalarna eller Västmanland. Men vi behöver prata om de här frågorna, vi vet inte vad som händer i morgon.

Under en heldag har länsstyrelsen i Norrbotten bjudit in representanter från länets kommuner för att träffa Anna Carlstedt.

– Vi pratar om vad kommunerna känner att de behöver stöd kring. Vi går också igenom scenarier och hur man kan agera om något väl händer, men framförallt hur man kan jobba förebyggande. Sådana här situationer är inte vanliga, men när de väl uppstår är de oerhört allvarliga, säger Carlstedt.

– Jag tycker Norrbotten har ett väldigt fint samarbete mellan myndigheter och föreningsliv till exempel. Ett föredöme, tillägger Carlstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om