Fördubbling av antalet feta

Var femte norrbottnisk man är fet. Det visar en färsk hälsoundersökning.
För 20 år sedan var det bara var tionde man som hade kraftig övervikt.
? Vi visste att män blivit fetare men vi trodde inte att andelen fördubblats, säger docent Birgitta Stegmayer.

LULEÅ2004-10-28 06:30
Det är Monica-projektet som gjort en hälsoundersökning av norrbottningar och västerbottningar. I Monica-projektet undersöker man faktorer som kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Därför genomför man regelbundet hälsoundersökningar. Den aktuella undersökningen är den femte i ordningen. I den deltog omkring 2.000 personer. Personerna har vägts, mätts och så har olika typer av prover tagits, bland annat kolesterolvärde.<br>I undersökningen har man kontrollerat hur många som är feta enligt BM I, body mass index. De som har ett värde på 30 eller mer anses vara feta.<br> ? När vi gjorde vår första undersökning 1986 var 10 procent av männen och 12,5 procent av kvinnorna feta. Nu är 19,3 procent av männen och 18 procent av kvinnorna rejält feta. Det betyder att människor blivit mycket tjockare på de här 20 åren, säger Birgitta Stegmayer vid Norrlands universitetetssjukhus.<br>Andelen feta ökar<br>Hon säger att andelen feta ökar mest bland yngre människor.<br> ? Man borde förvänta sig att unga människor är smärta men det stämmer inte längre.<br>I media talas det mycket om vikten av motion och att äta rätt mat. Trots det ökar antalet feta. Varför är det så?<br> ? Vi äter för mycket och rör oss för lite. I stället för att motionera åker vi bil, i stället för att gå i trappor tar vi hiss. Allt det bidrar till att vikten ökar.<br>Monica-projektets undersökning visar inte bara på elände. Den visar också på en positiv utveckling när det gäller rökning. Nu är det bara 3,4 procent av alla män i åldern 25?34 år som röker varje dag. För kvinnor har rökningen minskat från 26 procent, var fjärde person, till 18,5 procent.<br>Var tredje man snusar<br>Av undersökningen framgår att 35 procent, var tredje, man i åldern 25?34 år snusar. Och det ser Birgitta Stegmayer som något positivt.<br> ? Det finns inga belägg för att snus påverkar risken för att få hjärt- och kärlsjukdomar. Därför är det bra att människor slutar röka och börjar snusa i stället.<br>Undersökningen av norrbottningar och västerbottningar visar också att kolesterolnivåerna sjunkit både för män och kvinnor. För män från 6,4 till 5,7 och för kvinnor från 6,3 till 5,4.<br>Docent Mats Eliasson vid Sunderby sjukhus har också deltagit i undersökningen. Han säger att han är omtumlad av ökningen av antalet feta.<br> ? Vi har vetat att andelen feta ökar men inte exakt hur mycket. Nu har vi för första gången svart på vitt att situationen är sämre än vi trodde. Och det är männen som blir allt fetare, kvinnorna tänker nog mer på figuren.<br>Eliasson talar om kostens betydelse för fetma. I det sammanhanget kommer han in på hur söta drycker blivit allt vanligare, speciellt för unga människor.<br> ? Ungdomar dricker läskedrycker nästan varje dag. Och när de tränar så dricks det också läsk. Men läsk blir fläsk.<br>Sockerkultur<br>Han talar också om den sockerkultur som sprider sig också bland vuxna. Det gäller inte bara dem som väljer fettsnål youghurt och får en dryck som är kraftigt sötad. Det handlar också om lösgodis och chocklad som blivit ett vanligt mellanmål. Till det kommer en matkultur som innehåller pizza, pasta, vitt bröd och potatis.<br> ? Det sägs att motion är viktigt för att hålla nere vikten men det stämmer inte riktigt. För det går inte att kompensera mycket ätande med motion, det fungerar helt enkelt inte eftersom motionen inte klarar av att bränna bort allt onyttigt. Det enda som hjälper är att minska ätandet.<br>Samtidigt talar Eliasson om en utveckling i Sverige som liknar den i USA.<br> ? I USA är fetma en klasstämpel, de rika är smala. Och vi har en liknande utveckling här i landet. En lågutbildad man löper mellan 50 och 75 procent större risk att bli fet än en högutbildad.<br>Fotnot: BMI, Body mass index, beräknas på följande sätt: vikten delas med summan av längden gånger längden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om