Förlorade 121 miljoner – snart avslutas konkursen

Bara en fodringsägare får ut pengar ur utbildningsföretaget Mirois konkurs från 2018, som snart är klar. Det visar konkursförvaltarens förslag som tingrätten ska ta ställning till.

Miroi försattes i konkurs 2018. Snart är konkursen klar.

Miroi försattes i konkurs 2018. Snart är konkursen klar.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2021-04-29 17:30

Den 24 oktober 2018 gick utbildningsföretaget Miroi AB i konkurs. Det var en uppmärksammad konkurs. Företaget hade cirka 150 anställda, verksamhet på ett 60-tal orter i Sverige och ett 15-tal anställda i Norrbotten.

Verksamheten var att erbjuda vuxen- och arbetsmarknadsutbildningar, SFI och coachning och många kommuner var kunder.

– Bolaget har sedan 2013 bedrivits med omfattande förluster och under perioden 2013–2017 hade de förlorat 121 miljoner kronor. Framför allt på grund av minskad omsättning som berott på minskade beställningar från Arbetsförmedlingen. Jag gör då bedömningen att man inte har klarat av att anpassa verksamhetens omkostnader till en lägre omsättning. Det är orsaken till obeståndet och därmed orsaken till konkursen, säger konkursförvaltaren Anders Bergman. 

En oklarhet i konkursen var om bolaget innehade rättigheterna till en digital lärplattform eller om rättigheterna hade sålts för 10 öre till Aspvik & Sjölund Invest AB. Överlåtelsen hade inte bokförts i konkursbolagets bokföring och kostnaderna hade inte bokats bort. Enligt anläggningsregistret uppgick det ackumulerade anskaffningsvärdet på lärplattformen till cirka 22,1 miljoner kronor. Bokfört värde efter avskrivningar uppgick den 30 september 2018 till 4,6 miljoner kronor.

– Det slutade i att jag anställde anspråk och det slutade med en förlikning som innebar att man betalade pengar till konkursboet. Jag accepterade att lärplattformen inte lämnades tillbaka till konkursboet utan fick pengar i stället, säger Anders Bergman.

En annan fråga var de fodringar som konkursboet hade på koncernbolagen Iorim Holding AB på 776 796 kronor och på Iorim AB på drygt 105 miljoner kronor. Båda bolagen har försatts i konkurs. Vidare fanns en fodran på koncernbolaget Cavella AB på drygt 7 miljoner kronor. Bolaget var vilande och saknade betalningsförmåga. 

I förvaltarberättelsen konstaterar konkursförvaltaren att "Konkursboets betalningskrav har varit resultatlösa".

I det utdelningsförslag som konkursförvaltaren lämnat så får endast Handelbanken några pengar. Av sin fodran på 38,7 miljoner kronor föreslås de få 12,5 miljoner kronor.

Fram till den 18 maj kan invändningar mot utredningsförslaget lämnas in. Därefter beslutar tingsrätten i ärendet och därmed är konkursen avslutad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!