Förskolechef Annica Backman menar att det är dags att se över antalet förskolor i Luleå, om rektorerna ska ha en chans att klara ekonomin. 2021 föddes 785 barn i Luleå medan det förra året bara föddes 613 barn.
– Om alla och många dörrar står öppna och vårdnadshavare kan söka till alla förskolor, då finns det inte tillräckligt med barn. Då kanske inte rektor får ihop 17 barn i snitt på de avdelningar som hålls öppet och då bommar rektor sin budget, säger Annica Backman, skolchef förskolan i Luleå.
Förra året gick förskolan med nästan sju miljoner kronor i underskott.
Eftersom antalet förskolebarn minskar jämfört med tidigare år så får förskolan ett avdrag när kommunen internt fördelar pengar mellan verksamheter, ett demografi-avdrag.
– Ska vi dessutom hantera ett stort demografi-avdrag på nästan 20 miljoner kronor nästa år och nästan lika mycket 2027, då behöver vi också titta på strukturen för att det ska vara möjligt för förskolan och rektorerna att hantera det ekonomiska målet, säger Annica Backman.
För att en stängning ska kunna planeras på ett tryggt sätt för barn och personal måste beslut tas redan i höst, om förskolan ska stängas från höstterminen 2026.
Enligt den allra senaste prognosen som kommunledningsförvaltningen har gjort kommer nedgången att bli både djupare och längre än man tidigare räknat med, även när man väger in den förväntade effekten av att fler barnfamiljer kommer att flytta till Luleå.
Inte förrän 2034 kommer antalet barn i åldersgruppen 1-5 år att vara nästan lika många som 2024.
Botten nås 2027, då antalet barn i förskoleåldern uppgår till 3 447. Det är 315 barn färre än 2024.
Antalet barn i förskoleåldern är inte detsamma som antalet barn i förskolan, eftersom inte alla barn börjar förskolan vid ett års ålder. En del barn börjar också i fristående förskola.
Kan man lägga ned förskolor i byarna?
– Nej, det tänker jag inte. Man måste nog titta på framförallt de lite mer stadsnära områdena, säger Annica Backman.
Flera förskolor har redan både en, två och i vissa fall tre avdelningar stängda. Genom att helt stänga en förskola kan kostnader för kök och lokalvård minska, eventuellt även hyran om hyreskontraktet sägs upp.
– I de områden där vi har många tomma platser eller en god platskapacitet så är min inställning att nämnden behöver överväga att stänga någon enhet för att ge rektorerna de möjligheterna som jag pratar om, säger Annica Backman.