Det är ett bistert formulerat yttrande som Socialstyrelsen har gjort om närpsykiatrin. Enligt Socialstyrelsen har inte tillgången på specialistläkare, psykiatriker, varit tillräcklig.
"Psykiatrisk specialistsjukvård innebär att specialistläkare ska träffa patienter vid deras första besök för att göra en bedömning av diagnos och behandling".
Socialstyrelsen konstaterar att detta är viktigt för "fortsatt systematisk vårdplanering och uppföljning av behandlingen".
Öppnar nytt ärende
Efter att ha sagt detta gör Socialstyrelsen en bedömning:
"De åtgärder som vidtagits har inte varit tillräckliga för att komma till rätta med konstaterade brister inom närpsykiatrin".
Socialstyrelsen säger att man avslutar detta ärende och öppnar ett nytt för att följa upp "förhållanden, organisation och läkartillgång inom närpsykiatrin.
Det här yttrandet avger Socialstyrelsen efter den inspektion som man gjorde vid vuxenpsykiatrin vid Sunderby sjukhus och närpsykiatrin i början av maj. Den inspektionen gjordes som en följd av en inspektion våren 2010.
Då hade specialistläkare och flera erfarna ST-läkare, nästan färdiga specialister, slutat.
"Detta innebar att klinisk handledning av AT-läkare (läkare som tjänstgör på olika kliniker för att få läkarlegitimation) inte fungerade tillfredsställande. Till det kom hög arbetsbelastning för övriga personalgrupper och att patienter inte blev bedömda av läkare".
Vid en inspektion i juni 2010 konstaterade Socialstyrelsen att det förekom patientsäkerhetsrisker på grund av brist på specialistläkare inom öppenvården och närpsykiatrin.
Ny inspektion
Socialstyrelsen krävde att psykiatrin skulle redovisa vilka problem som fanns och vilka åtgärders som planerades.
I maj i år gjorde Socialstyrelsen en ny inspektion för att se om psykiatrin vidtagit de åtgärder som man sagt skulle genomföras. Enligt Socialstyrelsen har "relevanta åtgärder vidtagits så att specialistläkare ska vara kopplade till varje närpsykiatri och till slutenvården. Till det kommer att det numera finns en rådgivningsfuktion för AT- och ST-läkare och övrig personal.
Denna rådgivningsfunktion består av specialistläkare.
Socialstyrelsen konstaterar att det innebär att AT-läkarnas tjänstgöring och handledning fungerar tillfredsställande. Men närpsykiatrin får alltså inte godkänt av Socialstyrelsen som ska fortsätta sin granskning.