Fortsätter växa norrut
Över tid har Luleå växt norrut och mot Boden.Så fortgår. Av de omkring 2.000 bostäder som planeras att byggas är det nästan blankt söder om Luleälven.
Hur skulle Luleå sett ut då?
Bostadsplanering vid tiden för Stålverk 80-planerna samt tillkomsten av högskolan/universitetet har i hög grad präglat byggandet i Luleå, med framväxta bostadsområden som Porsön, Lergärdan, Hertsön, Björkskatan med flera. Samtidigt som flyget på Kallax ytterligare inskränkt byggnationer på södra sidan av Luleälven.
Det som gjorde att högskolan/universitetet hamnade på Porsön var enligt kommunalrådet Karl Petersen att Luleå, i en tid av strid om etableringar av nya högskolor, kunde anvisa ett stort markområde. Det var till fördel för orten.
- Hade universitetet hamnat kring stadskärnan hade dess utveckling begränsats och vi hade hämmats i byggnationer, tror han.
Innerstaden växer på höjden
Läget nu är att omkring 2.000 bostäder planeras att byggas i Luleå.
- Det här kommer att förverkligas, frågan är däremot i vilken takt det blir, säger kommunalrådet Karl Petersen. Ännu fler bostäder behövs på sikt, menar Karl Petersen, som ser Svartöberget och ytterligare byggen på Kronan som en rimlig fortsättning följer.
På den ö som utgör innerstaden trycker nu Luleå ihop sig samt växer på höjden. I kransen av staden finns byggprojekt nära universitetet, samt på Kronan och Svartöbrinken, nära SSAB. En bra bit från stan kan hundratals bostäder komma att byggas i Hällbacken, och så tillkommer det bostäder i Gammelstad och Sunderbyn.
Inga projekt söderut
Söder om Bergnäsbron är det nästan tomt på projekt. Antnäs, Ersnäs, Alvik, Långnäs och Ale utgör inte någon överhettad bostadsmarknad. Enstaka hus tillkommer.
- Byggen i Antnäs är inget vi drivit på, men det kanske vi borde, säger Erik Levin, Antnäs byautveckling, och inflyttad söderifrån.
Senaste stora projektet i byn var villor som för 15-18 år sedan byggdes på höjden bakom Älvsbyvägen och ICA-butiken. Till nybyggarna hörde Ingemar Brännström.
- Jag får faktiskt en granne snart, det ska byggas ett hus här intill, säger han och berättar också att det verkar bli några hus vid gamla skolan.
Markområdet på höjden fick rykte om sig att innehålla radon och åtgärder fick vidtas. Ingemar Brännström säger att värdena håller sig på rätt sida.
Efterfrågan i byarna
Det som fick byggmarknaden i Luleå kommun att dö var dock den kraftiga lågkonjunktur som drabbade landet tidigt på 1990-talet och som bland annat drog Boros stora husfabrik i Luleå in i döden. De nu avdammade bostadsplanerna för Hällbacken hörde till de planer som då lades i malpåse.
Trots samhällsplanering som för Luleå norrut och västerut säger sig Karl Petersen se utsikter för bostadsbyggande i byarna i söder.
- Det här beror också på hur Luleås befolkning utvecklas. Jag tror att folk vill bo i byarna och framöver kommer vi att titta på vad som går att göra där. Vi ser ju att det finns efterfrågan i byar som Alvik och i Klöverträsk, säger Karl Petersen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!