Från luft till vatten
Förhoppningen är att de bidragit till vattenförsörjningen i utvecklingsländerna. Det handlar om Luleåstudenters arbete med att till rimlig kostnad producera dricksvatten ur luft.
UR LUFTEN. Jenny Åhman, Erik Brännström, Johan Wenngren och Pontus Sundberg har en lösning för bättre vattenförsörjning.
Foto: Roland S Lundström
Om man har en energiförsörjning utan egentlig driftskostnad, exempelvis solceller, skulle dricksvattnet kunna produceras gratis. Fast alltjämt är investeringen i solceller påtaglig och en viss service krävs det av utrustningen, resonerar Johan Wenngren.Mímir, som ser ut ungefär som en vanlig luftfuktare, ska kunna användas i hem eller kontorsmiljöer. Helst vill studenterna att den gör nytta i länder där man har problem med att hålla sig med rent dricksvatten.Luleåstudenterna - som går ergonomisk design och produktion respektive innovativ teknik och företagande - har jobbat ihop med kollegor från Kungliga tekniska högskolan, Lunds tekniska högskola och studenter från Stanford University, USA.Det amerikanska företaget Immerse Global har finansierat projektet tillsammans med den svenska organisationen Product Innovation Enginering Program.Mímir går inte köpa och Luleåstudenterna räknar med att Immerse Global jobbar vidare på en slutlig produkt för marknaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!