2009 fick barn- och utbildningsnämnden extra pengar för att minska sin personal. Potten på 16 miljoner kronor skulle räcka till nedskärningar fram till och med 2012. Syftet var att den då beslutade nedbantningen av skolpersonal på 350 tjänster inte enbart skulle drabba yngre och nyanställda.
Nu finns facit, 116 anställda över 61 år fick avgångslösning medan övriga övertaliga sades upp. Men enligt uppgift ska inte personalneddragningarna fortsätta i år som planerat. Orsaken är att överskottet på lärare nu vänts till en hotande brist.
Facken varnade för denna utveckling redan 2009 och ville att kommunen skulle ha is i magen och avstå från de stora nedskärningarna. Och facken tycker sig ha fått rätt i efterhand.
Minst dåligt
- Ja, det tycker vi. Men arbetsgivaren ville till varje pris ha bara en person på varje befattning, säger Ewa-May Hedenström, Lärarförbundet.
- Det var vad vi sade redan 2009, säger Lena Heikka, Lärarnas riksförbund.
Ingen av dem vill dock
döma ut kommunens mångmiljonsatsning för att minska personalen.
- Vi ville något annat men det var det minst dåliga av arbetsgivarens alternativ och ett bra initiativ för att behålla yngre lärare, säger Hedenström.
-Det var bra då det gav yngre lärare en möjlighet att stanna och äldre lärare en chans att gå lite tidigare, säger Heikka.
Svårt hitta vikarier
Men lärarfacken menar att kommunen står inför en lärarbrist och efterlyser en mer långsiktig planering. Det är redan i dag mycket svårt att få tag i vikarier. Det försvårar även vidareutbildningen av lärare, något som är nödvändigt för att kommunen ska klara behörighetskraven som träder i kraft 2015.
- Lärare som ska vidareutbildas kommer inte iväg för att de inte får tag på vikarier. Det är ett stort problem, säger Lena Heikka.
En beskrivning av läget som bekräftas av Ewa-May Hedenström.
Det råder extra stor brist på speciallärare, lärare till praktisk-estetiska ämnen, naturvetenskapliga ämnen och matematik men även på förskollärare och fritidspedagoger. Medelåldern är dessutom hög bland många lärare.
Ledningen ligger lågt
Till det kommer att den fruktade minskningen av antalet elever stannat av, nu ökar i stället eleverna svagt med undantag för gymnasiet.
Skolledningen ligger lågt i frågan, både skolchefen Karina Pettersson Hedman och personalchefen Anette Johansson hänvisar till en utredning som just satts igång. Den ska i vår ge skolan svar på hur det framtida behovet av personal.
- Vi har ingen brist på lärare. Men vi kommer att behöva nyanställa en stor mängd de kommande fyra-fem åren. Hur stor vet vi när vår kartläggning är klar, säger Hedman.
Om alla anställda över 61 år ska erbjudas avgångsvederlag även 2012 enligt planen 2009 återstår att se. Lärarfacken säger att de fått signaler om att det inte blir så.
- Det kan jag inte svara på just nu, säger Anette Johansson.