Det framgår av ett förslag till beslut som stadsbyggnadsförvaltningen skickat till kommunstyrelsen.
– Okej, vi har inte fått något besked ännu men är det så så får vi acceptera beslutet. Kommunen verkar inte vara speciellt tillmötesgående för byggnationer på centrumhalvön, säger Mattias Karlsson, ordförande för Frimurarlogen S:t Johannes Ultima Thule.
Läs mer: Frimurarna siktar högt i Norra hamn
Projektet lanserades förra våren. Frimurarna äger två fastigheter efter Skeppsbrogatan, där bland annat Folktandvården är lokaliserad. Påbyggnaden skulle skapa ett 30-tal hyreslägenheter.
– Vi lämnade in ansökan om detaljplaneändring i slutet av mars och som vi förstod så var kommunens ambition att lämna ett besked inom fyra månader. Efter fem månader hörde vi av oss via mejl och fick då ett svar tillbaka att det "det blir nej". Helt utan motivering. Då sade vi att vi vill ha ett fullständigt beslut med hur kommunen argumenterar. Sedan dess har vi stött på flera gånger, senast i januari.
Karlsson tycker att handläggningstiden varit för lång.
– Jag är otroligt kritisk. Vi har ju avsatt pengar för projektet och så drar det ut nästan ett år med beskedet.
Luleå kommuns platschef Annelie Granljung säger att Frimurarna redan 2015 fick ett negativt besked för planerna.
– När de återkom 2017 med en identisk ansökan var svaret också detsamma. Jag kan bara beklaga att de upplever att svaret har tagit för lång tid. Vi erbjöd dem ett möte i augusti för att förklara vårt ställningstagande men tyvärr avböjde Frimurarna, säger Annelie Granljung, planchef.
Kommunen skriver i sitt beslutsförslag att den värnar den kulturhistoriskt värdefulla Frimurarlogen, som är byggnadsminnesmärkt. Ansökan bedöms ge negativ påverkan på både byggnadsminnet och på stadsbilden i sin helhet. Det saknas också utrymme för friytor, parkering och förslaget bidrar inte heller till stadens offentliga rum.
– Att bygga och utveckla vår stad är ett komplext arbete där vi dagligen brottas med vad som skapar mer attraktiva platser, trivsamma bostäder och miljöer. Vissa förfrågningar måste vi avfärda, andra behöver bearbetas ytterligare och vissa kan vi direkt ställa oss positiva till, säger Granljung.
Diös har ett liknande projekt i samma del av centrum, där fastighetsbolaget vill riva parkeringshuset i gamla Åhlénshuset och bygga ett höghus på tolv våningar.
– Jag tar för givet att kommunen behandlar alla lika, vilket borde innebära att Diös också fått nej, säger Mattias Karlsson.
Diös ärende är dock längre framskridet. Kommunstyrelsen har gett stadsbyggnadsförvaltningen uppdrag att arbeta om detaljplanen.