Fusket skadar personalen

Anställda i krogbranschen far illa av branschens dåliga rykte, påvisar Ella Niia, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.
? De känner sig nersolkade av att jobba i en nersolkad bransch.

LULEÅ2006-01-23 06:30
Ekonomiskt fusk förknippas med flera branscher, påpekar hon. Det är främst kontantbranscher som exempelvis taxi och restauranger som fått detta rykte. -Ibland befogat har det visat sig.<BR>Hotell- och restaurangfacket vill rena branschen genom att ta itu med gästerna.<BR>&nbsp;? Vi vill få förståelse för att välja vita krogar, säger Ella Niia<BR><BR><STRONG>Åtgärder mot krogägare</STRONG><BR>Som åtgärder riktade mot krogägare föreslår facket att krav införs på plomberade kassaapparater. De går inte manipulera och det finns länder där man har sådana, uppger Ella Niia. Vidare kan införandet av schablonbeskattning hjälpa till att städa i branschen.<BR>&nbsp;? Det kan vara värt att pröva.<BR>I det fallet bedöms restaurangens beskattning bland annat efter antalet gäster och läget. Fast Skatteverket uppger att schablonbeskattningen inte längre anses aktuell att införa.<BR>Ella Niia är ex-Kirunabo, en gång i tiden anställd i Björkliden och bor i Stockholm varifrån hon leder förbundet som samlar medlemmar som jobbar med folk i utelivet. <BR>Förbundet lät göra en undersökning bland tusen slumpvis utvalda medlemmar av hur de uppfattar jobbet. Dessutom gjorde facket egna undersökningar. Medlemmarna upplever det plågsamt att återkommande förknippas med en fuskbransch.<BR>&nbsp;? Det är ett lågstatusyrke att jobba i den här branschen, konstaterar Ella Niia.<BR>Uppmärksammas i media<BR>Medlemmar som visat sig ha tagit emot svarta pengar företräds inte av facket, deklarerar hon.<BR>&nbsp;? Mycket av branschens dåliga rykte hänger ihop med svarta pengar, kriminalitet i Stockholm och skottlossning. Sånt uppmärksammas ju också av massmedia.<BR>Ella Niia tror att förekommande fusk är nedärvt i krogbranschen. Hon hänvisar till en annan undersökning, med vetenskaplig stämpel, av restaurangers ekonomiska brottslighet och där ingick djupintervjuer med branschfolk.<BR>&nbsp;? Man lär in sig i branschen och man får veta att ?du kan ta hem en pava vin eller du kan ta en köttbit?. Kan man inte driva en krog med vita pengar ska den slås ut. Vi behöver krogar som kör vitt, säger Ella Niia.
Läs mer / KROGFUSKET
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1083920&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID="><STRONG>"Krogfusket ska bort", </STRONG>Norrbottens-Kuriren den 23 januari 2006</A><BR>"<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1083921&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Fusket skadar personalen"</STRONG>, Norrbottens-Kuriren den 23 januari 2006</A><BR>"<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1083922&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Oförtjänt dåligt rykte"</STRONG>, Norrbottens-Kuriren den 23 januari 2006</A>&nbsp;
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om