Fyrkant med fem hörn
Fyrkanten håller på att bli femstjärnan.Kalix kliver alltmer in i den region som då växer till 172.000 invånare och ska lanseras inför internationella affärer.- Kalix har mått dåligt av att inte tillhöra Fyrkanten, anser kommunens näringslivschef Jeanette Nilsson.
Fast i kommunförvaltningarna pratar man fortfarande om Fyrkanten. En splittrad bild gör ingen skada, enligt Luleås kommunalråd Karl Petersen.
- Man får vara litet praktisk. Pratar du näringslivsutveckling är det Fyrkanten plus Kalix som gäller, det är en styrka för tillväxt med en sådan stor region. Det nära samarbetet mellan fyrkantskommunerna, det ska fortsätta som förut, deklarerade han.
Kraftsamling för tillväxt
För något år sedan jublade näringslivsföreträdare i femstjärnan, Luleå, Boden, Piteå, Älvsbyn och Kalix. Nutek hade indelat landet i elva regioner där kraftsamling för tillväxt borde ske. Femstjärnan var en av dem. Jublet kom sig av att det i andra sammanhang talats om värdet av ytterst få men verkligt stora regioner. Ingenting finns i så fall att hämta i Norrbotten.
Skapar mervärde
Det där minns Jörgen Eriksson, utvecklingschef i Luleå, som i går var med och pratade samarbete i näringslivet mellan de fem nämnda Norrbottenskommunerna:
- Det finns mycket fokus på Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Linköping-Norrköping vill samtidigt vara den fjärde tillväxtregionen. Vi visar här att vi vill skapa bättre tillväxt via samarbete och vi är Norrlands största arbetsmarknadsregion. Regioner skapar mervärde. Det enskilda kommuner inte klarar kan de tillsammans lösa, sade han vid en pressträff.
Ämnet denna dag var ett projekt med Andreas Lind, Norrbottens handelskammare, som styrman. På olika sätt ska företag inom de fem kommunerna, där det ofta finns olika företagsstruktur, förmås jobba ihop. Allt är samlat i ett handlingsprogram. Strategiöverläggningar, träffar, gemensamma seminarier, resor och företagsspecifika insatser ingår. Målet är att hitta gemensamma arbetsformer för internationell näringslivsutveckling, och mer av affärer.
- Det som syns tydligare är att vi samarbetar brett, och då blir förutsättningarna bättre. I Kalix är företagen positiva, de behöver ju samarbetet med andra och säger "härligt, nu syns vi bättre". Kalixföretagens samarbetspartners finns ju i Fyrkanten, sade Jeanette Nilsson, näringslivschef i Kalix.
Förutsättningarna ökar
De som ser oss uifrån ser inte kommuner utan har du en stor arbetsmarknad så är du en stor region, sade Erik Persson, näringslivschef i Piteå.
Med genklang för storregionen ökar förutsättningarna till investeringar från samhället i infrastruktur, utbildning och andra delar, tror Per Nilsson, näringslivschef i Boden.
-Ja, det kan till exempel gälla insatser för att underlätta pendling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!