Fyrkantsgymnasium på väg

Nu finns dyra gymnasieprogram i flera upplagor inom Fyrkanten. Längre fram ska de bara finnas i en gemensam upplaga vardera.
Fyrkantens gymnasium är på väg.
- Vi måste ta itu med det nu, säger Ingrid Norberg, ledande skolpolitiker i Luleå.

LULEÅ2007-01-30 06:00
Kommunerna har en betydande fråga att göra upp om.
Det är inte ovanligt att elever går gymnasieskola i en annan kommun än där de bor. Ett förekommande skäl är att utbildningen saknas hemmavid.
På senare år har en process inletts där det ska bli mer fritt att välja gymnasieskola. Gymnasiereformen stoppades emellertid av nya regeringen. Tills vidare gäller gamla villkoret att om utbildningen finns hemmavid är det svårt byta till annan kommun. Hemkommunen vägrar betala.

Fritt att söka
Fast inom Fyrkanten gäller från i år fritt sök. Syftet är gemensam intagning. Såvida betyget håller får elever gå nationella program var de vill i Fyrkanten.
Om storstadspuls lockar kanske Luleå dränerar Boden, Älvsbyn och Piteå på tonåringar.
- Vi är inte de första som gör det här och det har inte visat sig bli så på andra håll. De flesta stannar hemma för boendet, och de är ju inte vuxna. Men det här öppnar för specialinriktningarna, eleverna kan få välja, säger Monika Westman, gymnasiechef i Luleå.

Nedläggningar
- Det brukar väl vara så att stor stad drar, men det är inte gratis. Åker du buss ger du bort två timmar per dag och att ha ett boende kostar, säger Piteås kommunalråd Peter Roslund.
Det finns en fortsättning följer. Monika Westman säger att grunden är att alla utbildningar ska finnas någonstans i Fyrkanten. I vissa fall finns nu dyra utbildningar flerfaldigt. Framöver kan alltså kommunerna dela upp dem mellan sig, vilket innebär nedläggningar här och var.

Länsfråga
- När elevtalen sjunker kommer vi inte att ha råd med dyra program var för sig. Det blir för få elever för att en kommun ska orka bära det, säger Ingrid Norberg.
- Det här blir också en länsfråga. Jag tror det blir verklighet i Fyrkanten inom fyra-fem år. Program som naturvetenskap och samhällsvetenskap kommer att finnas på alla fyra ställen. Inom de yrkesinriktade utbildningarna kan vi ha olika inriktningar. Redan nu har vi ju börjat dela upp, säger Sture Bryggman, skolchef i Luleå.

Hotat i Älvsbyn?
Älvsbyn har ett litet gymnasium. Med samordning och sjunkande elevtal är frågan om kommunen kan ha kvar en gymnasieskola.
- Ja, det hoppas vi. Vi är positiva och ska utveckla skolan. Det är bra att ha ungarna nära och vi ska arbeta för att också skapa sysselsättning. Det som diskuteras kring gymnasiet är bra för alla kommuner, säger kommunalrådet Bill Nilsson.

Individuellt överallt
Ett urval av program i Fyrkantens gymnasium kan komma att formeras på följande sätt:
n Alla kommuner i Fyrkanten kan ha de mest förekommande teoretiska programmen. Och individuella programmet ska finnas på alla orter.
n Fordonsutbildningen kan bli en affär för enbart Boden. I varje fall är Luleå inne på att lägga ner sin del.

Dans i Piteå
n Dans, byggutbildningen och energi kanske hamnar i Piteå. Kommunalrådet Peter Roslund värnar de utbildningarna. Kanske delas grenar av de praktiska programmen upp mellan orter. Utbildning inom hotell och restaurang kanske inte måste följas åt.
n Barn och fritid samt handels-administration kräver inte så mycket utrustning.
n Idrottsprogrammet finns det flera varianter av i kommunerna. Uppstramning väntas.
Bakgrund Fyrkantsgymnasiet
Från i år får elever i Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn söka fritt mellan orterna var de vill gå gymnasiet. Framöver, och här återstår alltjämt många diskussioner, väntas ett Fyrkantens gymnasium skapas:

Teoretiska vanligt förekommande program ska finnas på alla fyra orterna.
Dyra och/eller specialinriktade program kan av kostnadsskäl finnas på enbart en ort. Val av ort kan variera efter program.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om