Robert Halsius är en av deltagarna i kursen i täljning med kniv som Slöjd och formcenter arrangerar i Luleå. Han håller på att karva ut en sked ur ett stycke trä med en böjd skedkniv, som är speciellt anpassad för ändamålet.
– Jag vill börja slöjda lite mer seriöst. Här lär jag mig hur jag säkert använder en kniv, får tips om vilka knivar man behöver och vilka träslag man ska använda, säger Robert Halsius.
Han berättar att intresset för att tälja i trä växte fram, det började med att han vistades ute i skog och mark för att koppla av.
– Jag gillar doften av trä och vedbastu. Trä är ett miljövänligt material, säger Robert Halsius.
Han arbetar som fritidsassistent i skolan och med åren har han lagt märke till att många barn har blivit mindre fingerfärdiga, de har svårt att göra de enklaste saker därför att de inte fått träna på att använda sina händer.
– Jag ser skillnad på hur en del barn kan ha svårt att hålla i en blyertspenna eller klippa med sax.
Lena Windstam har gått flera kurser i att tillverka svepaskar av trä och nu lär hon sig att tälja med kniv.
– Det var en slev som jag började med för något år sedan, jag har haft den i frysen för att träet skulle hållas fuktigt. Nu när jag går kursen tänkte jag göra den färdig, säger Lena Windstam.
Intresset för träsniderier började med att hon tänkte köpa en svepask, men tyckte den var dyr. Så hon bestämde sig för att gå kurs för att lära sig göra egna svepaskar. Det var för mer än tio år sedan.
– Det är så himla kul! säger Lena Windstam.
Slöjd och formcenter håller olika kurser och workshops, för både barn och vuxna. Lokalerna finns i Shopping.
– Tanken är att man ska få bekanta sig med kniven och lära sig olika täljgrepp, säger slöjdaren Marie Karlsson som håller kursen om täljning.
Hon visar hur man ska använda olika knivar och berättar vilken sorts träslag man ska använda till olika saker. Om man gör skedar, slevar och andra köksredskap som ska användas till matlagning är det bra att veta vilket trädslag man inte ska använda.
– Barrträd, därför att de innehåller kåda som ger smak åt maten. En del av hartserna i kådan är giftiga, säger Marie Karlsson.
Trä från lövträd som bok eller björk går bra till köksredskap.
– Alla slöjdtekniker är så avslappnande. Det är roligt att kunna göra saker själv, tycker Marie Karlsson.
Slöjd och formcenter är ett projekt som finansieras av region Norrbotten och Luleå kommun.