Generalrepetition för vårdande styrka

Från Afghanistans torra öknar till snövita Norrbotten.  Under smutsgula tält och vita containrar ryms ett fullt utrustat sjukhus med kapacitet för att operera svårt skadade soldater och civila. Nu är det bara en övning det handlar om men efter årsskiftet kan det bli blodigt allvar.

SIMULERADE SVÅRT SKADAD. Peter Fridlund hade fått en skada i bröstet efter en handgranat. Som tur var för honom var det bara en övning för sjukvårdspersonalen som ingår i Nordic resolution.

SIMULERADE SVÅRT SKADAD. Peter Fridlund hade fått en skada i bröstet efter en handgranat. Som tur var för honom var det bara en övning för sjukvårdspersonalen som ingår i Nordic resolution.

Foto: Linda Wikström

LULEÅ2007-11-09 01:45
Vid F21 utanför Luleå har ett komplett norskt fältsjukhus monterats upp. Fältsjukhuset är en del av den stora övningen Nordic resolution som pågår i området mellan Luleå och Jokkmokk. - Syftet med den här övningen är att pröva systemet, att vi klarar av att sätta upp sjukhuset och att vi klarar av att samarbeta inom hela NBG. Vi måste också bli godkända för att kunna åka ut på uppdrag. Det finns ett team som kontrollerar allt vi gör, berättar personalofficeren Thomas Alsaker från norska försvaret när han visar fältsjukhuset för massmedia. Har det varit svårt att rekrytera personal?
- Det har gått förhållandevis bra, det är alltid en utmaning att rekrytera läkare. Nu har vi 15 läkare på sjukhuset, det är mer än det vi ska ha men det är tänkt att de ska jobba på ett rullande schema, säger personalofficeren Thomas Alsaker.Norge har huvudansvaret för sjukvården inom NBG, den nordiska snabbinsatsstyrkan och Sverige bidrar med en kirurgtropp om 27 personer. Vid den nu pågående övningen finns en lätt kirurgisk enhet i Jokkmokk, där den svenska kirurgtroppen tjänstgör och så det norska fältsjukhuset vid F21. Fältsjukhuset, som är uppbyggt av containrar, har tidigare använts i Afghanistan med gott resultat. Det gick att åstadkomma ett behagligt inomhusklimat på cirka 20 grader, trots att det var uppåt 50 grader varmt ute. Därtill går det att hålla högtryck inne i containrarna, vilket är praktiskt då det blåser sandstorm utomhus. - Här kan vi göra allt av traumakirurgi. Målet är att våra soldater ska få samma behandling som om de hade skadat sig hemma, säger Per William Bratlie-Jensen som är norska försvarets överläkare i ortopedi. Till vardags arbetar han vid traumaavdelningen vid Ullevål universitetssjukhus i Oslo. Där handlar det mest om att behandla människor som skadats i trafikolyckor. Det är lyckligtvis få människor som blir skadade av knivar eller skjutvapen i Sverige och Norge, så därför skickar norska försvaret sina läkare till länder som USA och Sydafrika för att få mer praktisk erfarenhet av att ta hand om dessa skador.Fältsjukhuset har för närvarande plats för tio patienter, varav två intensivvårdsplatser. Vid behov kan antalet vårdplatser utökas genom att man bygger på sjukhuscontainrarna med tält. - Som mest har vi behandlat 122 patienter, det var i Afghanistan när vi hade en shigellainfektion. Det var en tuff situation. Bakteriologisk krigföring är undervärderad, säger Per-William Bratlie-Jensen och skrockar till. En av de svenska sjuksköterskorna som rekryterats till NBG är Erica Alfredsson, som arbetar vid akutmottagningen på Mölndals sjukhus i Göteborg. - Jag har länge velat göra utlandstjänstgöring och tänkte först söka FN-tjänst, men så såg jag att de sökte folk till NBG. Jag tyckte att det verkade spännande, säger Erica Alfredsson.Vad vill du få ut av det?
- Det är en erfarenhet, att göra något nytt är alltid spännande. En extra utmaning är att vi arbetar över nationsgränserna, säger Erica Alfredsson. Till fältsjukhuset hör också en välutrustad tandläkarmottagning med tre tandläkare, två svenskar och en est. Erfarenheterna från tidigare norska utlandsuppdrag är att tandläkarna får mycket att göra. Den svenska erfarenheten är begränsad, eftersom Sverige inte har haft tandläkare på utlandsuppdrag sedan 1980-talet. - Statistiken visar att det varit mer arbete för tandläkarna än för läkarna, men det är inte lika dramatiskt, säger tandläkaren Jorge Tenorio. Det är lätt hänt att soldaterna skadar en tand när de hoppar av fordon, eller så handlar det om så banala saker som tandvärk orsakad av karies.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om