Girjasdomen svårtolkad

Det råder stor förvirring hur Girjasdomen ska tolkas. Staten tolkar domen på sitt sätt och Girjas sameby har sin tolkning och mitt mellan står länsstyrelsen.

Svårtolkad. Det råden en viss förvirring hos många parter efter hovrättsdomen i Girjasmålet.

Svårtolkad. Det råden en viss förvirring hos många parter efter hovrättsdomen i Girjasmålet.

Foto: Maria Lindgren

Luleå2018-01-26 16:03

I tisdags kom hovrättens för övre Norrlands dom i det så kallade Girjasmålet. I första instansen, Gällivare tingsrätt, fick samebyn ensam rätt till jakt och fiske men också rätten till att sälja jakt- och fiskekort till allmänheten.

Hovrätten ändrade tingsrättens dom så att Girjas sameby har bättre rätt till jakt och fiske inom samebyn. Det vill säga att medlemmar i Girjas sameby alltjämt har rätt till jakt och fiske men vad gäller utfördandet av jakt- och fiskekort måste det ske i överenskommelse med länsstyrelsen. Samtidigt säger hovrättspresident Margareta Bergström att staten inte har något rätt alls till jakten och fisket inom Girjas sameby och det är just den saken som förbryllar samtliga som har intresse i ärendet.

Karin Hansson, chefsjurist på länsstyrelsen säger att hon har läst domen med hennes enhet på länsstyrelsen har inte analyserat domen i sin helhet.

– Jag måste säga att domen är svårtolkad. Spontant känns det som att domen blev 0–0, säger Karin Hansson.

– Jag ser fram mot en prövning i Högsta domstolen.

Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti har nu fått smälta domen i Girjasmålet. Han är kluven – både fundersam och lättad samtidigt.

– Samebyn har bättre rätt än staten men samtidigt har domstolen i praktiken bollat tillbaka frågan om samers rätt till Sveriges politiker, och frågan är hur gärna de vill ta den här bollen?, frågar sig Per-Olof Nutti i ett pressmeddelande.

– Hittills har det ju inte hänt så mycket i svensk samepolitik, det är ju därför samer tvingas pröva saker juridiskt.

Per-Olof Nutti hoppas att debatten ska hålla sig inom anständiga gränser. Ingen är betjänt av överdrifter och fantasifulla hotbilder.

– Den här domen säger inte så mycket egentligen. Jag är osäker på innehållet och konsekvenserna av domen om ingen av parterna överklagar domen till Högsta Domstolen. En bra indikation på JK:s värdering av domen är nog om JK överklagar eller inte.

Per-Olov Nutti ska bland annat ha ett samtal med kulturminister Alice Bah Kuhnke på ett möte som är inplanerat till den sjätte februari.

Ett flertal personer som Norrbottens media har talat med anser på rak arm att hovrättens dom är luddig och konstig. Flera personer säger att ”det här måste Högsta domstolen laga till”

Parterna har till den 20e februari på sig att överklaga till HD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om