Gott & blandat på grillen
Midsommar är grillhelgen nummer ett under sommaren. Då grillar det svenska folket som aldrig förr. Kuriren bjuder härmed in er till en stor familjegrillning där alla smaker ska tillfredsställas. Och vem kan vara bättre på en rejäl grillmix än en köksmästare och två krögare? Stefan Möllergren, Bobbo Strand och Kevin Broomfield guidar, och tipsar, oss genom en enkel, men ändå fullständigt komplett och läcker grillmeny.
- Det blir kanske två gånger per år, skrattar Bobbo Strand som driver nyöppnade Stekhuset tillsammans med Thomas Larsson och Kevin Broomfield och där Stefan Möllergren är köksmästare.
De två sistnämnda finns med på eftermiddagens stora grillpartaj som äger rum på bakgården av det röda tegelhuset på Residensgatan där Bobbo Strand bor med sin familj; hustrun Ulrika och barnen Erik, 8 år, Tim, 7, och Noa 2.5.
Det är inte den vackraste av dagar. Snålblåsten är grinig och regnet hänger i luften men humöret är ändå på topp. Utemöblemanget borstas hastigt av, dukar kommer på borden och de olika råvarorna bärs fram i byttor, bunkar och på assietter, tallrikar och fat.
Glas och bestick trollas också fram och i takt med att briketterna i grillen blir allt vitare samlas också festdeltagarna.
Barnen leker i den lilla lekparken alldeles intill. Obrydda om att det inte är den varmaste dagen på sommaren men att stoppa spring i benen - då behövs annat än lite gråmulen väderlek.
- Det är svårt att få ihop det med familj, barn och jobb som krögare. Att hinna med att grilla är inte det lättaste. Men visst är det mysigt när det väl blir av, konstaterar Bobbo Strand, som egentligen heter Joakim i förnamn.
- Skriv inte det. Då vet ingen vem du skriver om, skrattar han och förklarar sitt smeknamn som en kombination av "hippieinfluerade" föräldrar och ryskt påbrå.
Föredrar kött
Hur det påverkar hans matlagning och grillkonster låter vi vara osagt men han slår fast att en saftig entrecote är den personliga favoriten på grillbordet.
- Jag är en köttmänniska. Det var mycket därför jag hoppade på möjligheten med Stekhuset, säger han.
Stefan Möllergren är köksmästaren som snabbt visar sig vara mer eller mindre uppslukad av grillandets alla finesser och hemligheter och här grillas det vitt och brett. Direkt när tillfälle ges.
- Varje fin dag. Äta måste du ju göra och det är härligt att göra det utomhus, fastslår han.
Möllergren delar gärna med sig sina erfarenheter vid grillgallren och menar, mycket bestämt, att det egentligen handlar om att våga. Att våga prova, ta nya grepp och hitta sin egen variant och möjlighet att skapa det som sedan ska konsumeras.
- Det är egentligen enkelt. Polisen kommer inte och tar dig om du testar någonting eget. Men i Sverige är vi fortfarande ganska konventionella. Men jag uppmanar alla att prova, blanda, tänk i större banor. Du ska ju äta det som smakar gott för dig - då finns det inga regler.
Vad är det vanligaste felet eller misstagen som vi gör när vi grillar?
- Det är inte så komplicerat. Oftast handlar det om att det grillas för nära och för varmt så att det bränns och blir för torrt. Det är bra att ha en grill där det går att ändra höjden på gallret och där det finns plats att lägga köttet, eller vad det nu är, utanför det hetaste området. Då blir temperaturen mer lagom och köttet tar åt sig arom från kolen.
Själv har Möllergren en grill med både grill och rökmöjligheter hemma på Notviken. En långsmal modell med gott om plats.
Andra tips?
- Förkoka gärna det som ska grillas. Inte minst när det gäller griskött så är det ett utmärkt sätt att förbereda. Välj kycklinglår istället för kycklingbröst. Låren är fetare och blir därför inte torra. Kom bara ihåg att när märgen i benen kokar kommer det ut en rosa vätska. Det betyder i-n-t-e att kycklingen är rå som nästan alla tror. Det är inte farligt.
Favoritgrillat?
- Fläskkarré i hel bit. Sedan funderar jag skarpt på att testa en hel oxbringa i sommar. Det kommer nog att ta 15-16 timmar. Jag gillar griskött - men jag skulle aldrig grilla en fläskfilé. Den blir bara torr och tråkig - hur du än gör.
Inget krångel
Kevin Broomfield är nu i full gång vid grillen medan Bobbo Strand förbereder lite dryck och efterrättstillbehör.
- För mig är en Bloody Mary ett måste som fördrink annars kan man välja något somrigt som Daiquiri eller Strawberry Margarita .
Revbenspjällen börjar få färg och de hemgjorda hamburgarna är de som barnen närmast kastar sina lystna blickar åt.
- Det gäller ju att vara så enkel som möjligt. Att inte krångla till det. Att grilla ska vara roligt - inte omständligt. Därför kör vi mestadels ganska raka rör när vi har familjerna med oss, säger Bobbo Strand, samtidigt som majskolvarna är redo för hungrande unga munnar.
En given, och mycket enkel, favorit att bjuda på.
Det är mycket att stå i och därför är det perfekt att ha majskolvarna redo för rörliga barn. De går alldeles utmärkt att springa omkring med - lite lagom så där.
Solen vill inte hitta genom molntäcket men det spirar, trots allt, lite mer ljus när det börjar bli rejäl fräs på köttet som Kevin Bloomfield sköter med varlig hand. Det penslas och fixas av Bloomfield som med sina engelska rötter inte har några som helst problem med att ta till sig den svenska grilltraditionen.
Samling vid bordet
- Vi har ungefär samma saker för oss i England. Mycket kött är det alltid men metoderna och kryddningen är ungefär densamma, säger Bloomfield som egentligen bara saknar en speciell ört- och kryddblandning från Cumberland i sitt nya hemland. Den går inte att köpa här, nämligen.
Det börjar bli dags att samsas kring bordet. Barnen är otåliga och mest intresserade av efterrätten, grillad ananas med glass, och läskeblasken som bjuds. Det blir barn i knät på föräldrar på typiskt manér och en hel del trilskande med knivar, gafflar, glas och läskeflaskor - precis som det ska vara när familjerna samsas kring läckerheterna som serveras.
Men vädret gör förutsättningarna lite speciella. Det blåser fortsatt snålt kring huvuden, bara armar och ben och maten intas därav i närapå samma fart som vindarna. Det vill säga, tämligen snabbt. Och trots all förberedelse så är vissa delar lite kyligare än vad de normalt är när sommarsolen ligger på för fullt.
Håll koll
Men vad gör väl det. Barnen har, som sagt, spring i benen och det resoneras en hel del om hur sommaren ska bli - och vad som ska göras.
Stekhuset stänger för sommaren lagom till midsommarhelgen och Stefan Möllergren har, som han avslöjat tidigare, stora planer vid grillen i sommar.
- Han är lite insnöad. Läser massor av böcker och kommer med alla möjliga tips och recept. Det är lite vetenskap i att grilla om du ska sätta dig in i allt, skrattar Bobbo Strand.
- Jag vidhåller att man inte ska krångla till det. Du kan, till exempel, grilla fläsklägg bara du kokar det först. Annars blir det bara hopplöst segt men testa att koka det innan. Du kommer att bli överraskad av resultatet - tro mig.
- Sedan ska man ha bra med tid och helst inte lämna grillen. Det gäller att ha koll hela tiden, säger Stefan Möllergren och tar en stor tugga av den hemgjorda hamburgaren.
Och han ser ut att gilla den - lika mycket som de yngre gästerna vid bordet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!