– Det här är ett stort problem och vi unga måste vara med och ta vårt ansvar, säger NoeliaMacInnesPelaez, från Elche i Spanien.
Max Helms från Oldenburg i Tyskland tror att problemet är i stort sett likadant i alla länder i västvärlden.
– Där det finns internet finns det nätmobbning. Det är nog tyvärr ingen större skillnad, säger han.
Tillsammans med sina klasskamrater är de på plats i Luleå i veckan som ett led i samarbetet med eleverna i andra årskurs vid naturvetenskapsprogrammet i Luleå.
Det handlar om ett tvåårigt EU-projekt vid namn Erasmus plus där eleverna reser till varandras skolor två gånger och samarbetar. Förra året ägnades åt att lyfta frågor kring att använda teknologin ansvarsfullt, alltifrån miljötänk till hur mycket tid man ägnar åt sociala medier.
I år handlar det alltså om nätmobbning.
– Det är ett stort och viktigt ämne som på något sätt hamnat mellan stolarna. Är det föräldrarna som har ansvaret? Eller är det skolan? Det finns exempel på elever i det här projektet som blivit utsatt för nätmobbning. Det är kränkande formuleringar, bilder som läggs upp utan tillåtelse, personliga inloggningar som kapats eller att Facebooksidor skapats i ens namn, berättar Ann-Sofie Wallerström, lärare och projektledare.
Att få med eleverna i arbetet är viktigt.
– De får själva jobba fram olika metoder mot nätmobbning. Vi kan inte stoppa all nätmobbning men vi kan göra något på våra skolor och sedan sprida det vidare, säger Ann-Sofie Wallerström.
– Vi kan bidra med insikt till de vuxna hur det fungerar och hur det påverkar våra liv. Det är inte så att de vuxna ska lösa hela problemet utan vi unga måste självklart vara med också, säger Simon Andersson, Luleåelev.