Gunnars kök drivs vidare

Nu är det klart vem som tar över Gunnars kök på Notviken i Luleå.
Efter 18 år i stans centrala delar väljer Javier Casas att satsa på ett nytt projekt.
– Det känns spännande att starta något nytt, säger han.

Javier Casas tar över Gunnars kök på Notviken i augusti.

Javier Casas tar över Gunnars kök på Notviken i augusti.

Foto: Montage

Luleå2025-05-13 18:30
  • Javier Casas, ägare till J&J restaurang, tar över Gunnars kök i Luleå och flyttar sin verksamhet dit den 1 augusti.
  • Casas planerar att behålla samma koncept med husmanskost och catering, men det är osäkert om han kommer att fortsätta servera skollunch.
  • Flytten är nödvändig då Länsstyrelsen behöver lokalerna för egen verksamhet, men Casas ser möjligheter i det nya området.

Javier Casas, som har drivit restaurang J&J restaurang i Länsstyrelsens lokaler i 18 år, tackar snart för sig och flyttar verksamheten till Spantgatan på Notviken. En känd gammal adress för många av Luleås lunchätare – Gunnars kök.

– Vi kommer att köra samma koncept med husmanskost och så fortsätter vi även med catering, säger han.

Men den hungrige får vänta några månader till.

Den 1 augusti går flyttlasset och tio dagar senare, den 11, är det tänkt att portarna ska slås upp.

– Personalen som jag har nu följer med till den nya restaurangen.

I dag är det tre personer som arbetar på restaurangen.

– Jag hoppas att det blir fler jobbtillfällen men vi måste börja någonstans, säger Javier Casas.

På den nuvarande restaurangen har han även serverat skollunch till Realgymnasiet och NTI-gymnasiet. Hur det blir med det i framtiden är osäkert. Det är betydligt längre avstånd till den nya restaurangen.

– Det blir svårt att fortsätta med det. Kanske det går att ordna med catering men inget är klart, säger han.

Flytten är inte självvald. Länsstyrelsen behöver lokalerna för den egna verksamheten och ska nu renoveras under två år. 

När möjligheten att ta över Gunnars kök kom passar Javier Casas på att flytta till en ny lokal men konceptet blir det samma – husmanskost. Även namnet får leva vidare.

– Det är ett känt varumärke och ett etablerat namn. Det känns spännande att starta något nytt efter så många år på gamla stället, säger han.

Den förra ägaren av Gunnars kök stängde restaurangen i början av året efter en tid av dålig lönsamhet.

– Lokalen ligger på ett industriområde och det är så många röda dagar och helger. Det har ätit upp all vinst, sade dåvarande ägaren Lisa Liu Wanhua till Kuriren i februari.

Javier Casas vill inte uttala sig om anledningen till att restaurangen tvingades stänga.

– Jag ser att det finns möjligheter i området och det finns inga andra restauranger där och jag tror att det är ett bra tillfälle för Gunnars kök att komma igen. Det är många som har saknat restaurangen, säger han.                                                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!