Hällbackens tomter större
Villatomterna på Hällbacken blir större än de på Svartöbrinken och Kronan. Det blir en följd av slitningarna som byggena på de senare områdena orsakat.- Bygger du med de priser som gäller har du nog råd med större tomt, säger stadsarkitekten Bo Larsson.
Bakgrunden till det är erfarenheterna från inte minst Svartöbrinken, med Mikael Skogkvist som exploatör, där länsstyrelsen gick emot Luleå kommuns filosofi för hur man klämmer in stora hus på villatomter över några hundra kvadratmeter. Det ökade samtidigt oron bland husbyggare på Kronan, där det också var trångt. Redan då fanns grannar på områdena som var osams om placeringar av byggnader. Tillåtelse att bygga större än medgiven byggnadsyta hade givits och byggnader tilläts stå nära tomtgränserna.
För många hus
Frågan är hur Luleå kommun hanterat byggena.
- Kommunen skulle ha hållit en starkare styrning från början och även pratat ihop sig med folk om en bra lösning. Dessutom tilläts för många hus nere vid vattnet, säger Per Ekström, husbyggare på Svartöbrinken. Utsikten uppifrån från andra hus hade mått bra av glesare led, menar han.
Pratade ihop sig med grannarna gjorde Maria Hannerfors, på Kronan. Hennes familjs hus beviljades av kommunen en placering nära en granne, som opponerade sig. Fast det löste sig.
- Vi ringde runt till alla grannar och sade som det var innan de skulle yttra sig. Det har hjälpt att vi tog det initiativet. Tomterna är för små, det medger även kommunen. Vår är 705 kvadratmeter, och det är ungefär som snittet på Kronan, säger Maria Hannerfors.
Inställt möte
Efterhand har folk ansträngt sig för att samsas, uppfattar hon. Maria Hannerfors är däremot besviken på att byggpolitikern P-G Isakssons utlovade möte med husköpare ställdes in. Mötet skulle rensa luften.
- De boende och tjänstemännen pratade ju med varandra och ingen mer har hört av sig, motiverar P-G Isaksson sitt beslut.
Den överklagan som blev kulmen på frågan gällde ett hus på Svartöbrinken som hamnat nära en granne. Garage får stå nära granntomten men bostadshus ska stå längre bort, påpekade länsstyrelsen. Det spelar roll om garage och hus sitter ihop och i det här fallet hamnar därför huvudbyggnaden för nära, bara 1,5 meter från tomtgränsen. Via Plan- och bygglagen stoppade länsstyrelsen därför bygget. Luleå kommun anser att förfarandet borde accepteras, måste garagen stå skilda från husen blir det svårt bygga på små tomter.
Samma sen 1980-talet
- Vi har skrivit detaljplaner på det här sättet sedan 1980-talet, säger stadsarkitekten Bo Larsson.
Även i framtiden kan byggnader hamna 1,5 meter från grannen, uppger han.
- Men då måste vi vara tydligare om att måtten gäller även om byggnader är sammankopplade. Det står inget i lagen om att man inte får göra så, påtalar han. Länsarkitekten Christer Svärd instämmer. Skulle en sådan detaljplan överklagas ska det mycket till om länsstyrelsen ger kommunen bakläxa, säger han.
- I en sådan detaljplan ser husköparen tydligt hur det ska vara. Det är skillnaden mot det bygglov som överklagades. Bygglovet avvek ju mot detaljplanen, säger Christer Svärd. Han tycker däremot inte att Luleå kommun allmänt visar sådana brister i det här arbetet att det föranleder särskild granskning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!