Hamburgerchefen vill hjälpa Ali tillbaka till Sverige

Ali Abbas, 19 år, i Luleå, ska utvisas till Irak. Men han har ett hopp om att kunna komma tillbaka snart tack vare sin chef Magnus Haraldsson, som driver en hamburgerrestaurang i Luleå.

Från Bangladesh. Ariful Islam och Mahmud Rashid kommer ursprungligen från Bangladesh, men vill bo och arbeta i Sverige.

Från Bangladesh. Ariful Islam och Mahmud Rashid kommer ursprungligen från Bangladesh, men vill bo och arbeta i Sverige.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-02-06 20:59

Det är lördag eftermiddag och Ali Abbas är i full färd med att steka hamburgare på McDonald’s vid Mjölkudden i Luleå.

– Det är jättebra att jobba här. Jag har lärt känna många nya vänner. De är jättesnälla, roliga och gulliga, berättar han.

På den här arbetsplatsen ser man mångfald som något positivt och en stor andel av de anställda kommer från andra länder.

– Jag vill att personalen i vårt företag ska vara en spegling av samhället. Att vi har en blandning av människor, säger Magnus Haraldsson.

Som företagare tycker han att han har ett ansvar för att bidra till integrationen i samhället. Det känns bra för honom att kunna hjälpa till – men han får också något tillbaka:

– Arbetslojalitet. De vill inget hellre än att jobba, är superambitiösa och gör allt man ber dem om, bara för att någon har trott på dem och gett dem chansen.

Några kulturkrockar eller andra problem har han inte stött på.

– Jag ställer höga krav på min personal – här respekterar vi alla, oavsett om vi är killar eller tjejer, svenskar eller invandrare och oavsett sexuell läggning. Det är jag tydlig med från början.

För den som inte har svenska som modersmål märker han hur språket utvecklas undan för undan, tack vare att de får träna att prata på jobbet.

Tipset till andra företagare är att inte vara rädda att satsa på nyanlända.

– Det handlar bara om att våga. Arbetsförmedlingen är en bra resurs om man behöver råd, ekonomiskt stöd eller hjälp med intervjuer.

De flesta av hans cirka 50 anställda är skolungdomar eller unga vuxna som inte har bestämt sig för vad de vill plugga. Varje gång han sätter ut en annons brukar det strömma in ansökningar, men det är långtifrån alla som har rätt sinnelag för arbetet, konstaterar han.

– Man måste klara av ett högt tempo och ha någorlunda bra kondition. Men också vara vänlig och trevlig mot våra gäster och ha nära till ett leende.

I höstas fick han kontakt med Ali Abbas som kommit till Sverige som ensamkommande flykting och fortfarande var asylsökande. Ali Abbas behövde ett extrajobb vid sidan av skolan.

– Han verkade vara en reko och ödmjuk person, så han fick börja jobba här.

Magnus Haraldsson har tidigare aldrig anställt någon som fortfarande varit asylsökande, men tycker att det har fungerat bra.

– Ali har kommit in i gänget, är uppskattad av arbetsledarna, jobbar hårt, har bra attityd, bra tempo och är vänlig mot alla.

Ali Abbas har haft hotet om utvisning hängande över sig ända sedan i somras. När han fick beskedet att det snart ska verkställas gick han till Magnus Haraldsson och bad om hjälp. Magnus Haraldsson behövde inte ens fundera.

De enades om att gemensamt försöka skaffa ett uppehållstillstånd för arbete i Sverige för Ali Abbas, så att han kan återvända så snart som möjligt.

Magnus Haraldsson har redan hjälpt fyra medarbetare från Bangladesh med den typen av tillstånd, så han är insatt i hur gången är.

– Visst, det är en uppstartsprocess och kan vara lite krångligt att sätta sig in i, men det är ingenting som är oöverstigligt. All information finns på Migrationsverkets hemsida.

Även om Ali Abbas är orolig och stressad inför att återvända till det land han flydde ifrån, har han nu ett hopp om att få komma tillbaka till Sverige.

– Jag har sagt till Ali att han måste vara stark under den här perioden, så kommer det att lösa sig. Det enda är att det kan dra ut på tiden några månader. Man kan ju tycka att det hade varit enklare om han hade kunnat få göra ansökan här i Sverige, men sådana är inte reglerna, säger Magnus Haraldsson.

Fakta: Anställa någon utanför EU

För att den du vill anställa ska få ett arbetstillstånd ska du som arbetsgivare:

1. Annonsera ut tjänsten i Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst tio dagar.

2. Erbjuda anställningsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

3. Erbjuda en lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

4. Ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring när arbetstagaren påbörjar anställningen.

5. Erbjuda en anställning som gör det möjligt för arbetstagaren att försörja sig – minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

6. Skapa ett anställningserbjudande och ge berörd facklig organisation tillfälle att yttra sig över anställningsvillkoren.

När alla krav är uppfyllda kan den som vill börja jobba i Sverige ansöka om uppehållstillstånd för arbete hos Migrationsverket från sitt hemland.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om