Han fick en kanonidé
John Bryggman har ett kanonförslag.På Hertsöberget i Luleå står en kanon som åkte på sjön med pansarskeppet Äran.- Nog borde vi kunna bevara kanonen, kanske kan den användas till salutkanon i Luleå.
Flyghistoria
Han är intresserad av flyghistoria, men vet bara något om Hertsökanonens egen historia. Den är i varje fall värd att bevara.
- Det är ju inne med försvarsnostalgi, så att säga. I Boden har de gjort mycket av det. Vi i Luleå har inte mycket, F 21 har ett förbandsmuseum men efter Lv 7 kanske det bara finns en plakett. Den här kanonen kan vi väl bevara. Avrosta och måla den.
Sedan behövs det skyltning och en stig så det går att besöka platsen. Av vad John Bryggman kommit fram till rör det sig om en kanon från pansarskeppet Äran, sjösatt 1905 och tillhörig Svenska flottan. Var kanonen då färdats vet han inte, något krig har ju inte Sverige varit inblandat i under denna tid.
Pansarskeppen skrotades och kanonen sattes upp som kustartillerikanon i Luleå.
Den står på bergets högsta punkt och har uppenbarligen setts som ett värn mot ryssen. Kanonen är i varje fall riktad mot öster, har John Bryggman konstaterat. Mynningen är igensvetsad, liksom kanontornet. Det finns flera fundament efter andra kanoner som stått där.
Hertsöberget, tidigare kallat Prickberget, är ihåligt och där har Luleå universitet av allt att döma någon form av verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!