Han har grepp om SSAB

Göran Carlsson är en historisk person.
Genom honom leds nu SSAB Tunnplåt av en norrbottning, och han vill effektivisera bolaget.
- Det gör konkurrenterna och vi måste också göra det.

LULEÅ2006-09-05 06:00
SSAB Tunnplåt består av verksamheterna i Borlänge och Luleå. Chefen i Luleå har en roll som liknar platschefens. Den rollen har för övrigt Göran Carlsson haft.
Verkställande direktören har sedan den här organisationen sattes i spel i regel bott i den geografiskt sydliga änden av bolaget. Faktiskt var nye tunnplåtschefen Göran Carlssons närmaste föregångare Anders Werme ett undantag. Han hör hemma i Nyköping.
Göran Carlsson är från Rosvik. Han tituleras inte VD utan divisionschef. Betydelsen är likvärdig. Skulle han få sparken från sitt nya jobb utgår två årslöner. Pensionsåldern är 65 år, dit har han 13 år.
Hemortsadress ska inte gynna endera orten Luleå eller Borlänge. Likväl brukar facket framhålla att Luleå över åren förlorat på ledarskapets hemadress.

Stigande löner
Är det någon som mår bra av att SSAB Tunnplåts chef är från Rosvik är det Piteå kommun, eftersom Göran Carlsson för senast kända taxeringsår, för inkomståret 2004, efter avdrag hade en årslön på 2.335.500 kronor. Taxeringen för 2005 är inte offentlig ännu.
Det framgår dock av SSAB:­s räkenskaper att lönerna till ­ledande personer stigit.
Göran Carlsson var fram till för en tid sedan ansvarig för teknik. Han tillhörde koncern­ledningen inom SSAB och gör så fortfarande.
Han och andra i koncern­ledningen ersätts dels med fast lön och dels med rörlig.
"Den rörliga lönedelen relateras till koncernens avkastning på eget kapital och kan maximalt uppgå till 45 procent av den fasta lönen. Någon aktie­relaterad ersättning finns ej, men koncernledningen har åtagit sig att på marknaden förvärva SSAB-aktier för en del av den rörliga lönedelen", framgår det av SSAB-koncernerns årsredovisning 2005.

1.808 aktier
Där anges att Göran Carlsson, vid tillfället, hade 1.808 aktier och köpoptioner motsvarande 2.574 aktier. Anders Werme, i det läget den som var VD i SSAB Tunnplåt, hade ett klart större innehav.
Det bolag Göran Carlsson nu leder redovisade för 2005 ett resultat efter finansnetto på 3,1 miljarder kronor.

Jobb kan ryka
Ett effektiviseringsarbete pågår i SSAB och har uppmärksammats i Luleå. Jobb, inte minst inom administrationen, kan ryka.
- SSAB har alltid ett arbete med att göra saker mer effektiva. Det gör konkurrenterna och vi måste göra det. Det finns ingen siffra framme, inga förhandlingar är utsatta. Vad saken gäller är att vi alltid ska se till att vara ett effektivt framgångsrikt företag. Det här är ett ständigt pågående arbete, säger Göran Carlsson.
- Det är klart att det kan vara en omgång på gång. Men det finns inget konkret. Det som sägs är att vi ska bli ett sammanhållet företag och hjälpas åt mellan ­orterna, säger Uno Granbom, SIF.
Bolagets försäljning ökade kraftigt 2005, till 14.219 miljoner kronor. Antalet anställda minskade.
En fortsatt satsning på höghållfast stål markeras.
Någon uthyrning av Inexa har inte Göran Carlsson att berätta om. Han avfärdar inte tanken.
- Det måste i så fall vara verksamhet som passar ihop med den vi bedriver, säger han.
Metall har inte gett upp lönekampen i Luleå. Sedan förhandlingarna kring årets löner klipptes av togs ett omtag. Strävan nu är att utverka lönelyft ur befintliga avtal. Exempelvis högre lön föranlett av större ansvar och kunnande.
- Löneförhandlingarna avslutades i juni. Sedan fortsättar vi det normala arbetet, kommenterar Göran Carlsson lönefrågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om