I ett och ett halvt år pendlade Linus Bussman från hemmet i Eskilstuna till Sunderby sjukhus, där han via ett bemanningsföretag hade ett uppdrag som psykiatrisjuksköterska.
Under de 15 dygn i taget han befann sig i Norrbotten kunde han jobba 15 timmar långa pass varje dag. Mellan de tuffa arbetsperioderna åkte han hem till Södermanland, till en tillvaro som sakta men säkert slogs i spillror. Kroppen tog stryk av den hårda arbetsbelastningen och efter ett tag sprack relationen med den dåvarande flickvännen.
– Det tog slut när jag hade varit här en tid. Det blir ganska påfrestande när man inte ses, säger Linus Bussman.
I Norrbotten bodde han alltid på hotell. Fritiden beskriver han som obefintlig. Även om han tjänade åtminstone 15 000 kronor mer än en anställd varje månad blev situationen till slut ohållbar.
– Det kändes som att jag var på jobbet 24 timmar om dygnet. Så kan man också beräkna lönen som bemanningsanställd.
För drygt två år sedan, i januari 2016, fick det vara nog. Region Norrbotten aviserade att de inte längre skulle hyra in sjuksköterskor till psykiatrin och Linus Bussman, som trivdes på avdelningen och hade träffat en ny kvinna i Norrbotten, lämnade livet som bemanningsanställd.
Efter att varit ledig i tio dagar – hans första semester på två år – började han på sin fasta tjänst.
– Plötsligt hade jag en fritid och en familj jag kunde umgås med igen. Det hade jag inte haft möjlighet till under ett och ett halvt års tid. Det är mindre pengar i lönekuvertet, men rekreationen är en helt annan.
Sedan oktober förra året är Linus Bussman enhetschef på psykiatrin i Sunderbyn. Han har inte ångrat beslutet att lämna hyrbranschen. Förutom mer tid för vänner, familj och intressen som fiske och skoterkörning har den nya dygnsrytmen hjälpt honom att gå ned 30 kilo.
– Det är en enorm skillnad för hälsan. Kroppen mår inte bra av att hoppa från natt till dag och arbeta dubbla pass utan tid för återhämtning.
Vad behöver regionen göra för att fler ska ta samma steg som du?
– Arbetsgivarna generellt måste bli mer attraktiva och fokusera på att förbättra arbetsmiljön. Lönen är jätteviktig och nu kommer en lönesatsning på 2 500 kronor som är en stor del i det hela, men det är inte allt. Jag tror också att man måste väga sätta de här stoppen man har gjort.
Linus Bussman tror att det kommer ta tid att bli oberoende av inhyrd personal.
– Det här är ett problem man har arbetat in länge, så det är klart att det inte finns någon quick fix. Sjukvården måste titta på alternativa arbetssätt och det har man börjat göra. Jag ser ändå en sjukvård som är oberoende av hyrpersonal, men om det är om ett, fem eller tio år är svårare att sia om.