Han kräver fällor för att komma åt sälarna

Fullt utvecklad licensjakt med möjlighet att använda effektiva fällor. Det är den enda vägen för att stoppa sälarnas utbredning, hävdar fiskaren Lars Öqvist.

Svårjagade. För stoppa utbredningen av gråsäl krävs licensjakt och att effektiva fällor tillåts, hävdar Lars Öqvist, fiskare på Junkön.

Svårjagade. För stoppa utbredningen av gråsäl krävs licensjakt och att effektiva fällor tillåts, hävdar Lars Öqvist, fiskare på Junkön.

Foto: Per Lundström

Luleå2015-08-10 15:55

Vid ett antal tillfällen har Kuriren rapporterat om fiskarnas ilska mot, som de påstår, myndigheternas flathet vad gäller sälproblematiken. Nu, efter ett par år utan isar i maj som inneburit en relativt misslyckad skyddsjakt, kommer kritiken.

När det här skrivs har ett 20-tal gråsälar skjutits vid Norrbottens kusten. Naturvårdsverket har godkänt en avskjutning på 60 stycken.

Därför är allmän jakt den enda lösning, hävdar Junköfiskaren Lars Öqvist. En jakt där det bör finnas möjligheter att använda effektiva fällor. Att Naturvårdsverket har lättat upp regelverket och nu tillåter så kallade push up-fällor och jakt på annans mark, räcker inte.

– Man har släppt det för långt. Ska man komma till rätta med problemet måste man utforma någon typ av fällor. Vanlig jakt är väldigt svår. Men det är flera tusen sälar du ska skjuta för att stoppa återväxten, säger Lars Öqvist.

Officiella siffror vad gäller antalet sälar stämmer inte, påstår han sedan, eftersom de räknas på ett felaktigt sätt.

När det gäller den biten får Naturhistoriska museets forskare skulden.

– Man räknar på ett antal platser och jämför med året före, om det har ökat och minskat på de ställena. Det där blir en ytterst osäker metod, säger Lars Öqvist och fortsätter:

– De har ganska mycket på att vinna på att hålla sälen hotad, för då får de mera anslag till forskning.

Enligt Öqvist arbetar forskarna med trender, hur gråsälarna ökar eller minskar på en viss plats. Det ger en skev bild, hävdar han.

– Det fungerar inte riktigt så när det gäller sälen. När det blir så här många, då sprider de ut sig.

Susanne Viker, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, som tillsammans med Naturvårdsverket har ansvaret för sälförvaltningen i Östersjön, har inte samma bild av problemet.

Mellan 30-40 000 sälar är enligt henne ett normaltillstånd.

– Historiskt sett har det varit väldigt mycket säl i Östersjön. Sedan jagade vi slut på dem samtidigt som de utsattes för miljögifter. Så egentligen har vi gjort ett bra arbete, säger Susanne Viker.

På uppdrag av regeringen har Naturvårdsverket utrett och gett klartecken för licensjakt på säl. Nu krävs en lagändring för att det ska bli verklighet, eftersom sälarna är fredade.

Kuriren har utan framgång sökt ansvariga på Naturhistoriska museet.

Sälfakta

Naturvårdsverket uppger att sälstammen i Östersjön i dag ligger på mellan 35-40 000 individer. När förebyggande åtgärder inte räcker till för att bland annat skydda fiskeredskap, tar myndigheten varje år beslut om skyddsjakt. I år får 60 sälar fällas vid Norrbottens kustland. Totalt handlar det om 350 sälar gråsälar och 160 knubbsälar i Sverige. Vikarepopulationen i Bottenhavet och Bottenviken beräknas uppgå till cirka 10 000 individer.

Gråsälsstammen var 1975 nere på 4 000 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om