Han tackar rumskamraten för att han lever i dag

Christer Lindgren kan tacka en medpatient för att han lever. Övervakningsutrustningen hade kopplats bort då han plötsligt drabbades av hjärtstopp.

Fick hjärtstopp. Christer Lindgren fick hjärtstopp då han låg på sjuksalen. Övervakningen hade tagits bort och tack, men tack vare att en annan patient kallade på hjälp lyckades man få igång hjärtat igen.

Fick hjärtstopp. Christer Lindgren fick hjärtstopp då han låg på sjuksalen. Övervakningen hade tagits bort och tack, men tack vare att en annan patient kallade på hjälp lyckades man få igång hjärtat igen.

Foto: Per Öbom

Luleå2016-05-16 20:30

På långfredagen drabbades 70-årige Christer Lindgren av en hjärtinfart. Han bor i Piteå, men var i Luleå hos sin särbo Birgitta Hansson då han insjuknade. Han fördes i ambulans till Sunderby sjukhus där man gjorde en akut ballongsprängning och en så kallad stent opererade in i hans kranskärl.

– Efter två dagar skickades jag till Pite älvdals sjukhus och låg på intensivvårdsavdelningen i ett dygn. Men det var platsbrist och jag skickades till ortopedavdelningen, berättar Christer Lindgren.

Det var då han låg där som han drabbades av ett hjärtstopp.

– Läkarna i Sunderbyn hade sagt att jag skulle ha hjärtövervakning hela tiden, men då jag flyttades till ortopedavdelningen följde inte utrustningen med. Jag hamnade på en sal med en man som var på väg till operation. Det var han som slog larm. Hade jag legat ensam på salen hade jag varit död nu, fortsätter han.

Hans minne av sjukdomstiden är ganska dåliga, men med hjälp av journalerna och sin särbo kan berätta om vad som hände och hur nära han var att dö i sjuksalen.

– En sköterska kom snabbt in och då hade jag ingen puls. Sedan kom det in massor med folk. De höll på i 14 minuter och fick göra sex hjärtstartningsförsök innan hjärtat började slå som det ska, förklarar Christer Lindgren.

Flera gånger påpekar han att han inte vill klandra någon läkare eller sjuksköterska, utan att alla har gjort ett allt de kunnat och lite till.

– Problemet är politikernas. På grund av platsbrist fick jag inte ligga kvar på intensiven. Sedan var det tydligen någon annan patient som de ansåg behövde övervakningsutrustningen bättre än mig. Men det är prioriteringar som jag själv inte skulle vilja göra och ingen annan ska behöva göra, säger han.

Han har senare pratat med mannen som slog larm då han låg på ortopeden.

– Jag frågade bland hur jag hade varit innan hjärtstoppet. Han berättade då att jag varit glad och skojat med honom. Så de kanske tycke att jag var pigg och att det var därför någon annan fick ha hjärtövervakningsutrustningen, men nu har de visst sett över rutinerna, påpekar han.

Efter hjärtstoppet transporterades han på nytt till Sunderby sjukhus och totalt blev hans sjukhusvistelse drygt tre veckor lång. Nu mår han bra, även om han för en kort tid sedan hamnade på Sunderby sjukhus igen.

– Jag halkade på en matta och slog i huvudet. Jag skallröntgades och fick den bästa vård man kan få, påpekar Christer Lindgren.

Mest läst just nu:

8 saker du INTE ska spola ner i toaletten

Privatjet och paradisö: Parets osannolika anställningsintervju

Max öppnar lyxrestaurang

Vad var det som small?

Han kan bli ny tränare i Luleå Hockey

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om