Handelsbod öppnar i stan

En handelsbod öppnar, och återigen är det matkulturen som banat väg.

Flera steg. "Vi har planerat för det här i sju år", säger Andreas Krekula, som tillsammans med sin partner driver flera verksamheter på Bergviken.

Flera steg. "Vi har planerat för det här i sju år", säger Andreas Krekula, som tillsammans med sin partner driver flera verksamheter på Bergviken.

Foto: Andreas Walitalo

Luleå2015-11-16 18:06

Småskaligt, lokalproducerat, ekologiskt och rawfood. Det är mycket av dagens påtagliga efterfrågetrender som samlas under ett tak hos Ida Ask och partnern Andreas Krekula.

I lokalerna på Bergviken har det bedrivits konsumbutik men de har också varit plats för Handlarn och bageriföretaget Anderssons.

Paret Ask och Krekula, som sedan en tid förfogar över lokalerna, har ingalunda fått sin idé ur luften.

– Vi har planerat för det här i sju år, säger Andreas Krekula.

De är inte ensamma om att tänka nytt.

Läs mer: Ny kombination.

Till att börja med driver paret Ask och Krekula café och bageri och har sin försäljning i de omnämnda lokalerna under namnet Lilla Skafferiet.

På onsdag tar de nästa steg, de öppnar en handelsbod och ska sälja kött, hela djuret bjuds ut till kunden.

– Då gäller det för oss att öka intresset hos folk för det. Vi trodde det skulle vara svårare men det intresset finns redan, visar det sig, säger Andreas Krekula, styckare som utbildat sig och haft flera arbetsgivare.

Nötköttet som erbjuds är ekologiskt och kommer från olika leverantörer i närområdet.

Grisköttet kommer från Bredåker, utanför Boden, och är inte ekologiskt.

– Det finns inte så mycket Krav-griskött, säger Andreas Krekula.

Att ta tillvara hela djuret innebär en mer hållbar linje, och ger dessutom mer ekonomi än att sära ut de mest attraktiva bitarna och sedan fundera på vad som ska hända med resten, resonerar han.

Caféet öppnade i somras.

– Hälften av fikat är traditionellt medan andra halvan är rawfood och innehåller inte vare sig gluten, mjölkprotein, laktos, ägg eller vitt tillsatt socker. Vi bygger på nötter, frön, frukter och bär, berättar Ida Ask, som varit egenföretagare en tid och har bakgrund från olika yrkesarbeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om