"Man vill nästan gå och gömma sig": Handlarna om påhoppen

Handlare i Luleå får ta emot ilska och i vissa fall påhopp i samband med de omdiskuterade prishöjningarna på mat.
En stor del av den ilska som nu riktas mot dem menar de är ett resultat av feltänk kring de höjda priserna.
– Tidigare kände man sig stolt över att vara handlare, säger Fredrik Kerttu på Ica Supermarket Hertsötorget.

I samband med den pågående bojkotten av Sveriges matvaruhandel meddelar flera av Luleås handlare att de får ta emot ilska online.

I samband med den pågående bojkotten av Sveriges matvaruhandel meddelar flera av Luleås handlare att de får ta emot ilska online.

Foto: Johannes Widergren

Luleå2025-03-23 20:05

Många av Luleås matbutiker märker inte av den pågående bojkotten av dagligvaruhandeln.

Fredrik Kerttu berättar däremot att många butiker och handlare nu angrips online.

– Ibland vill man nästan gå och gömma sig. Det är tur att man har varit med länge för annars vet jag inte hur man hade klarat av den här situationen, säger Fredrik Kerttu.

– Det är klart att ingen gillar högre priser. Jag säljer ju hellre 10 stycken av en vara istället för en för samma pris. Men för att hålla våra redan små marginaler inom ett rimligt spann finns det inget alternativ, säger han.

Med en mindre butiksstorlek och smalare kundkrets menar han att man inte kan se alla Ica-butiker som pengarmaskiner.

– Det är lätt att dra alla butiker över en kam.

Var ser ni den här ilskan?

– Den kommer mestadels från sociala medier som Facebook eller "X" där butiker och butiksägare nämns som bovarna. Annars har det varit lugnt i själva butiken för oss men jag vet inte om det är sant för alla butiker.

undefined
Fredrik Kerttu, handlare på Ica Supermarket Hertsötorget berättar att de inte påverkats av den pågående bojkotten men att de blir påverkade av angrepp online.

Daniel Andersson som är handlare på Ica kvantum är inne på samma spår och menar att hans mångåriga erfarenhet blir avgörande.

– Även om det är lite lugnare i själva butiken finns det en tydlig åsikt på sociala medier som inte är kul för någon, säger han.

Under torsdagen hade bland andra Svensk dagligvaruhandel möte med finansminister Elisabeth Svantesson och landsbygdsminister Peter Kullgren där de diskuterade de problematiska prishöjningarna på mat.

undefined
Daniel Andersson, handlare på Ica kvantum i Luleå bekräftar den bild som Fredrik Kerttu beskriver. Han uppger också att de inte har påverkats av bojkotten.

Både Daniel Andersson och Fredrik Kerttu såg fram emot att få ta del av vad representanterna kom fram till efter mötet.

Det gjorde även Urban Winther, butikschef på Willys i Södra hamn.

– Även om vi inte märkt av bojkotten ser vi ett tydligt skifte i folks inställning till oss matbutiker. Det är inget vi ser i själva butiken som att någon hoppar på en eller så men i media och sociala medier har det skapats ett visst feltänk i hur priser på mat bestäms, säger han.

Efter mötet sa Karin Brynell, vd för Svensk dagligvaruhandel så här om matpriserna i ett pressmeddelande:

"Vi delar konsumenternas oro över stigande matpriser. I samtalet kunde vi gemensamt konstatera att prisökningarna drivs av faktorer utanför butikernas kontroll – höjda råvarupriser, produktionsstörningar, transportkostnader och en svag krona."

Utöver de nämnda butikerna uppger Willys och Stora coop på Storheden att de inte har påverkats av bojkotten.

undefined
Urban Winther, butikschef på Willys i Södra hamn menar att det har skapats ett visst feltänk kring hur priser på mat bestäms vilket kan vara orsaken till den förändrade stämningen online.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!