Yrket som lockar många kreativa affärskvinnor

Frisöryrket är inte bara konstnärligt och kreativt.
Det innebär också att bli egenföretagare.
– Man blev vuxen direkt, säger Marie Österman, 26.

Elin Stark Marie Österman Fanny Gren och Hannah Humla är frisörer på Rootz Beautylounge i Luleå.

Elin Stark Marie Österman Fanny Gren och Hannah Humla är frisörer på Rootz Beautylounge i Luleå.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2025-02-16 16:00

På Storgatan i centrala Luleå ligger Rootz Beautylounge där unga frisörerna Hannah Humla, Fanny Gren, Elin Stark och Marie Österman arbetar, i en ljus och fräsch salong som är ganska exakt fem år.

De har alla gått Frisörprogrammet på gymnasiet, även om vägen inte var helt självklar från början. Hannah Humla, 27, berättar hur hon först började läsa ekonomiprogrammet. 

– Jag gick en månad och så fick jag panik, jag kände att det var fel. Så jag bytte till frisörprogrammet och det kändes så naturligt och jättehemma från första dagen, berättar hon.

Att vara frisör är kreativt och konstnärligt, men också socialt och det kan vara en konst att kunna föra ett naturligt samtal. Måste man vara ett socialt geni för att bli frisör, kan man undra.

– Jag var väl inte riktigt inne på frisör men jag ville jobba med någonting kreativt, som målare kanske. Jag vet att jag tänkte på hur jag skulle kunna prata med alla. Jag har fått jobba ganska mycket med det där att prata med människor men nu älskar jag det, säger Fanny Gren, 30 år.

undefined
Elin Stark Marie Österman Fanny Gren och Hannah Humla är frisörer på Rootz Beautylounge i Luleå.

Elin Stark, 24 år, och Marie Österman, 26 år, säger att det inte fanns några andra alternativ än att bli frisör.

– Jag hittade en kompisbok som jag hade skrivit i när jag var liten, och där hade jag skrivit att jag skulle bli frisör eller ridlärare, säger Marie Österman.

Det må vara ett kreativt jobb men att bli frisör handlar många gånger också om att bli egenföretagare och lära sig sälja sig själv och sitt hantverk – redan som väldigt ung. Efter gymnasiet, när andra skolkompisar kanske reser eller pluggar vidare, handlar det om att få in de 3 000 lärlingstimmarna som krävs för att bli frisör. Det tar ungefär två år.

undefined
Frisöryrket är kreativt och roligt, tycker frisörerna på Rootz.

– När man gick ut gymnasiet som frisör så var det som att man blev vuxen direkt, man måste ta ansvar och glömde bort lite att man fortfarande är ung, säger Marie Österman.

En frisör kan bli anställd, ha hyrstol eller starta salong. Oavsett gäller det att hitta sina egna kunder och sälja sitt eget varumärke.

– Jag hyr stol och har inte salongsansvaret men det är ganska enkel bransch att vara egenföretagare i. Jag har hjälp med bokföringen för att jag vill lägga den tiden på mina kunder, men många tar hand om den biten själv, som du Fanny, säger Marie Österman.

– Ja, jag tycker det är kul att ha koll på ekonomin, säger Fanny Gren. 

undefined
På Rootz beautylounge jobbar Elin Stark Marie Österman Fanny Gren och Hannah Humla.

Med frisöryrket kommer också risken för arbetsskador som smärta i nacke, axlar och armleder samt astma eller eksem.

– Det tänker man såklart på. Jag behöver aldrig nämna att jag jobbar som frisör om jag går till en kiropraktor, det märker de. Men alla har ett eget ansvar, alla har blivit flitiga på att träna och det märks stor skillnad, säger Hannah Humla.

De säger att de är bra på att ta betalt för deras tid. Förr var det vanligare att ta en klippkund mellan färgning av en annan kund men inte längre, uppger de. På så vis ägnas tiden endast åt just den kunden.

– Det blir hållbart för oss, kropp och psyke och kunden får mer kvalité, säger Hannah Humla.

De säger att länet är känd för att ha bra frisörer och de flesta ligger ungefär samma i pris.

– Vi har en hög standard här i norr och det får vi ofta höra. Alla som har gått Frisörprogrammet gör gesällprovet. Folk i Stockholm kan jobba ändå. Vi skulle inte kunna ta mindre betalt än vi gör i dag. Allt kostar och allt blir dyrare, säger Marie Österman.

Ett gesällbrev är ett bevis på att innehavaren uppfyller branschens krav på yrkeskunnande.

undefined
Frisörerna på Rootz beautylounge trivs med sina jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!