Neddragningen gäller inte bara i Råneå utan har drabbat fler vårdcentraler. I dag avgör vårdcentralcheferna hur pengarna används och då hamnar sjukgymnastik i strykklassen medger Lars Grundström, chef för vårdcentralen.
- Det är svårt att få resurser över för extra grejor, säger han.
Grundström är själv läkare och medveten om den nytta som träningen ger.
- Den har ett klart plusvärde för de med nedsatt rörelseförmåga och ledsjukdomar. Men detta med medicinskt behov är en gråzon, det är jättesvårt att dra gränsen, säger han.
Grundström säger att "vi har inte längre råd med hyran" men ser gärna ett samarbete med kommunen för att hålla bassängen mer öppen för egen träning.
- Folk har ju den möjligheten i Luleå och vi har ett stort behov av samma verksamhet i Råneå, säger han.
Eva-Lena Holmkvist är primärvårdschef på landstinget:
- Våra pengar räcker inte till allt och vi ser över hur mycket vi behöver för medicinsk rehab, bland annat. Jag litar på de medicinska bedömningar som görs, säger hon.
Hon medger dock att vårdcentralerna har sparkrav på sig och menar att landstinget inte kan ta ansvar för att bassängen i Råneå hålls öppen för allmänheten.
- Är egen träning något som hälso- och sjukvården ska ansvara för? frågar hon.
Kommunen har avsagt sig ansvaret och menar att bassängen är landstingets. Men det avtalet gäller bara till halvårsskiftet och då tvingas kommunen ta tag i frågan.