Videon är inte längre tillgänglig
Efter valet lovade kommunledningen en plan som skulle lösa bostadsbristen i Luleå. Uppdraget var att hitta plats för 10.000 nya Luleåbor.
Stadsbyggnadschef Anders Dalstål menar att uppdraget är uppfyllt - nu finns en grov planering som klarar målet. Med råge - det finns mer eller mindre fasta planer för 8.429 nya bostäder. Vilket är fler än som behövs.
- Men alltihopa är uppskattningar och allt blir inte av. Men detta ska räcka, säger Anders Dalstål.
Tanken är om det bara funnits bostäder så skulle Luleå växa, bostadsbristen är den stora bromsklossen.
- Just nu finns inget nytt att flytta in i. Men i höst kommer nya studentbostäder, nya lägenheter på Lulsundsberget och allt fler villor blir klara på Kronanbacken. Nu tar det rejäl fart och nu kommer det att gå fort, säger kommunalrådet Karl Petersen.
Konkurrens råder
Både Petersen och Dalstål vittnar om att kommunen uppvaktas flitigt av olika intressenter som vill exploatera och bygga. Det är både byggföretag och fastighetsbolag som visar intresse.
- Nu är det konkurrens om vissa områden. Det finns ett stort intresse från marknaden, det är betydligt större än vanligt, säger Dalstål.
- Det är så här vi vill att det ska gå till, det kommer intressenter som vill bygga, äga och förvalta bostäderna, säger Petersen.
I stort sett alla projekt är sådana som förekommit förr, både som mer fasta förslag men även som mer lösa idéer. Vattentornsberget i Gammelstad var till exempel aktuell redan på 80-talet och Mjölkuddsbrinken i slutet av 90-talet. Och Storporsön har man talat om sedan 70-talet.
Men enligt Anders Dalstål är det inte nedlagda planer som nu bara dammats av och räknats in för att höja antalet.
- Det finns intressenter i dag för de projekt som finns i planen. Men det handlar om levande planering som ständigt förändras, nya idéer väcks och nya exploatörer tillkommer, säger han.
Ska spara pengar
Med nya bostäder följer planering för samhällsservice som skolor, förskolor, äldreboenden, trafik, VA och handel. Den planeringen tillkommer när bostadsprojekten tar mer fast form. Ett exempel är den bro över Björsbyfjärden som ska förbinda nya Hällbacken med Björkskatan - en bro som ska spara kommunen alltför stora investeringar på kommunal service i Hällbacken.
- Man behöver inte alltid bygga nytt, befintliga skolor kan behöva tillskott av elever. Förskolorna ska dock ligga nära bostäderna, säger Petersen.
Det finns en även en tidplan för bostadsbyggandet men den vill man inte gå ut med, enligt Dalstål är den "mycket lös". Han är dock nöjd med det mottagande som planen fått av uppdragsgivaren. Som också är nöjd.
- Ja, det känns riktigt bra, nu har vi en tydlig riktning, säger Karl Petersen.
Fotnot: Hela bostadsplanen finns i Kurirens webbtidning (kuriren.nu)